Covid má novou variantu pirola: Kde už ji zachytili a jak se projevuje?

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: Jan Hrabě

10. října 2023 9:37

V Česku se denně potvrdí nákaza covidem-19 ve stovkách případů, ve světě se mezitím řeší šíření nové varianty koronaviru zvané pirola. Jde o odnož omikronu, která by podle dosavadních zjištění neměla představovat větší hrozbu než starší varianty. 

Nová varianta BA.2.86 se šíří především v USA a v Evropě, poprvé byla zachycena v srpnu. Do poloviny září bylo zaznamenáno přes 130 případů v 15 zemích. Šlo o Austrálii, Kanadu, Dánsko, Francii, Německo, Izrael, Japonsko, Portugalsko, JAR, Jižní Koreu, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velkou Británii a USA. 

"Zatím nemáme důkazy, které by naznačovaly, že pravděpodobnost závažného onemocnění je větší než u cirkulujících variant omikronu," zdůraznila profesorka Susan Hopkinsová, která má poradní roli v britském zdravotnictví, podle serveru Euronews

Daily Mirror v souvislosti s pirolou připomněl, kterých 11 příznaků se pojí s covidem-19. Jde o přetrvávající kašel, vysoké teploty, ztrátu čichu nebo chuti, dechovou nedostatečnost, nevysvětlitelnou únavu, bolesti svalů, ztrátu chuti k jídlu, bolest hlavy, bolest v krku, průjem a pocit malátnosti. 

S podzimní vlnou onemocnění covidem počítá hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal, nečeká ale větší problémy. "Troufnu si říct, že nebudeme pozorovat nějakou větší vlnu hospitalizovaných nebo kriticky nemocných, jako jsme to viděli v posledních letech," uvedl pro Českou televizi před několika týdny. 

V Česku se v pondělí potvrdilo 825 případů onemocnění covidem-19, bylo jich o tři desítky méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci