Prymula další opatření pouze avizoval! K čemu dojde za dva měsíce?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. září 2020 18:55

Nárůst počtu případů koronaviru v tomto týdnu sice podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) zpomalil, přesto plánuje příští týden vydat další opatření omezující shromažďování. Dotknou se hlavně volnočasových aktivit, nikoliv ekonomiky, řekl.

Nárůst množství nových případů covidu-19 byl minulý týden exponenciální, uvedl Prymula, v nynějším týdnu považuje za maximum čtvrteční počet. Než budou údaje přijatelné potrvá podle ministra ještě dva měsíce.

"Světlem na konci tunelu", kdy období nárůstu a poklesu skončí, je polovina příštího roku, doplnil. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 1,4.

Ministr také označil za nesmysl informace o škodlivosti nošení roušek kvůli vydechovanému vzduchu. Do roušky se nevejde celý objem výdechu a navíc je částečně propustná, řekl. Volební komise nicméně nebudou lidem bez roušky bránit v odevzdání hlasu v říjnových volbách, takové voliče ale podle ministerstva vnitra čeká pokuta za přestupek.

K rouškám poslaným státem seniorům Česká pošta zveřejní postup, jak prověřit, jestli nebyly při doručování poškozeny. Pokud se tak nestalo, je podle Prymuly možné roušky bez problému využívat.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Roman Prymula ministerstvo zdravotnictví