Důchody v roce 2023: Kolik za ně stát zaplatí?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

20. října 2022 18:07

Systém důchodového pojištění skončil letos po třech čtvrtletích s deficitem téměř 18,5 miliardy korun. Příjmy z odvodů jsou sice zhruba o 26 miliard vyšší než za první tři loňské kvartály, výdaje se ale zvedly asi o 36,7 miliardy korun. Na kolik stát letos a příští rok penze vyjdou?

Na tři letošní valorizace je potřeba téměř 57 miliard korun. Podle podkladů k navrhovanému rozpočtu na příští rok ministerstvo financí letos očekává výdaje na penze bezmála 590,5 miliardy korun. Příští rok by to mělo být 671,7 miliardy korun.

Na řádnou lednovou valorizaci a na bonusy za vychované dítě bude potřeba kolem 50 miliard korun. Počítá se ale také s další mimořádnou valorizací kvůli inflaci. Na důchodovém pojištění by se mohlo vybrat 615,8 miliardy, letos by to mohlo být 568,3 miliardy korun.

Výdaje na penze se za posledních 12 let přibližně zdvojnásobily. Příští rok by měly tvořit zhruba 28 procent všech státních výdajů. Experti i někteří politici varují, že český důchodový systém je v nynější podobě neudržitelný. Podle zprávy Národní rozpočtové rady (NRR) o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí by koncem 50. let mohlo saldo dosahovat čtyř procent hrubého domácího produktu (HDP).

V dnešních cenách by tak výdaje převýšily příjmy z pojistného o víc než 250 miliard korun. Zatímco nyní stát dává do důchodů asi devět procent HDP, v polovině století to bude téměř 13 procent. Odborníci poukazují na to že český systém je také silně závislý na hospodářském cyklu. Z červených čísel se roční hospodaření dostává jen na vrcholu konjunktury. V přebytku tak pomyslný důchodový účet byl v letech 2018 a 2019 či v letech 2004 až 2008.

Témata: důchody