Očkování nemá ani polovina světa. Co může v takovém případě způsobit omikron?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2022 15:01

Světu nyní kvůli variantám omikron a delta hrozí "cunami případů" nákazy koronavirem. Celosvětově by podle WHO mohlo brzy přibývat přes milion nových případů infekce denně.

Organizace se domnívá, že akutní fáze pandemie by mohla skončit v příštím roce, pokud se ovšem podaří naočkovat alespoň 70 procent světového obyvatelstva, uvedla agentura Reuters.

"Delta a omikron dnes představují dvojitou hrozbu, která vede k rekordnímu počtu případů (nákazy) a k prudkému nárůstu počtu hospitalizací a úmrtí," uvedl šéf WHO. Dodal, že se kvůli souběhu šíření obou variant koronaviru obává "cunami případů" ve světě.

Podle serveru Our World in Data je plně naočkováno ve světě zhruba 48 procent obyvatel. Mezi kontinenty jsou ale výrazné rozdíly. V Africe má dokončené očkování jen desetina lidí. Šéf WHO uvedl, že více než 90 ze 194 členských zemích v organizaci nedosáhlo cíle mít naočkováno alespoň 40 procent obyvatel. Podle něj se jedná o "morální hanbu", která stála život mnoho lidí a umožnila koronaviru nekontrolovaně se šířit a mutovat.

Odborník WHO Michael Ryan varoval státy, aby byly opatrné při změnách přístupu k epidemii. Řada zemí v posledních dnech ohlásila úmysl zmírnit karanténní opatření. Podle Ryana se nová varianta omikron zatím šíří hlavně mezi mladými. "Co jsme ještě nezaznamenali, je vlna varianty omikron v širší populaci," uvedl Ryan. Podle něj se teprve ukáže, jak ochrana, kterou poskytuje očkování, zafunguje v případě varianty omikron u starších lidí a osob z rizikových skupin.

Podle údajů WHO v posledních sedmi dnech celosvětové denní přírůstky opakovaně překonávaly hranici 900.000 případů, v pátek to bylo 962.000 případů za den. To je nejvíce od začátku pandemie. Počty úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 naopak mírně klesaly, což nasvědčuje správnosti domněnek, že v případě nákazy variantou omikron je častější mírný průběh nemoci covid-19. Podle šéfa WHO je ale k potvrzení těchto závěrů zapotřebí více dat.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování