Výchovné k důchodu: Co je potřeba pro jeho získání a kdo na něj má nárok?

CZK

Autor: ČTK

26. února 2023 12:48

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostala téměř 33.000 žádostí o výchovné. Asi tři čtvrtiny z nich podali muži. Ženám s dětmi se důchod většinou zvedl o výchovné automaticky.

Nyní úřad žádosti vyřizuje. Pokud se nepodaří větší rozsah péče o děti prokázat, úřad bonus 500 korun za vychované dítě nepřizná a žádost zamítne.

Výchovné se zavedlo od ledna. Nárok na navýšení penze za výchovu potomků má ten z rodičů, který pečoval víc. Většinou jsou to ženy. Sociální správa už dřív uvedla, že v lednu se důchod automaticky zvedl 1,4 milionu žen za tři miliony jejich dětí.

Většina žádostí ale přišla od mužů, ačkoliv by mělo náležet hlavně jejich ženám, tedy maminkám, které měly kvůli výchově svých dětí nižší výdělky. Výchovné může dostat i muž, ale jen v případě, kdy splní příslušné podmínky.

Úřad bude dál prověřovat případy, u nichž nebude zřejmé, nakolik žadatel či žadatelka o děti pečovali. Pokud se nepodaří v rámci došetřování čestného prohlášení prokázat, že osoba ve větším rozsahu pečovala, budou žádosti zamítány.

Starobní penzi od ČSSZ má přes 952.000 mužů a více než 1,4 milionu žen. V lednu průměrný mužský starobní důchod činil 20.710 korun a ženský 18.255 korun. Výchovné rozdíl snížilo. V prosinci pobírali muži průměrně o 20 procent víc než ženy, v lednu o 13 procent.

Témata: důchody