Formulář pro opuštění okresu: Jak se od pondělí dostat z města? Stačí papír a tužka!

Vzor čestného prohlášení

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. února 2021 10:47 | Aktualizováno: 27. února 2021 22:01

Opuštění hranic okresu bude po zavedení pondělního lockdownu složitější. Každá cesta totiž bude muset mít nějaký důvod, který navíc musíte prokázat.

Pro cesty do práce mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.

Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu lidí. Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Nasazeno může být též až 5000 vojáků.

Jak by takové prohlášení mělo vypadat? Jde o jednoduchý formulář, na němž vypíšete, kdy a za jakým účelem odjíždítě. Na webu české vlády je k dispozici vzor, který lze vytisknout a následně vyplnit dle potřeby. Najdete ho ZDE.

Pokud doma nemáte tiskárnu, není nic jednoduššího, než si vzít papír, tužku a prohlášení sepsat ručně. I to je akceptovaná varianta. Důležité je vypsat na každé opuštění domu či bytu samostatné prohlášení.

Co se od pondělí mění?

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky a běh přes den budou možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

Otevřené mohou od pondělí zůstat jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému. Uzavřou se tak mateřské školy i zařízení pro menší děti, která se dříve jmenovala jesle. Do základních škol přestanou chodit i žáci prvních a druhých tříd, zavřou se speciální školy pro handicapované.

Témata: Lidé Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)