Svrab se dál šíří Českem. Podívejte se kde jej můžete chytit a jak jej léčit

Svrab

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2023 13:44

Svrab je považován za jednu z nejstarších chorob, která postihuje lidskou populaci. Nemoc způsobuje zákožka svrabová a tito drobní paraziti se živí lidskou kůží a způsobují nepříjemné a svědivé vyrážky. Svrab je infekční onemocnění, které se šíří z člověka na člověka přímým kontaktem nebo prostřednictvím společných předmětů, jako jsou ručníky nebo oblečení. Přestože je svrab celosvětově rozšířen, je možné ho úspěšně léčit a zabránit jeho dalšímu šíření.

Projevy svrabu

Prvními příznaky svrabu jsou obvykle svědění a zarudnutí kůže, zejména v oblastech, kde se roztoči aktivně pohybují. Nejčastěji postihuje místa, která jsou teplejší a vlhčí, jako jsou záhyby mezi prsty, zápěstí, lokty, podpaží, podprsenková linie a oblasti okolo pohlavních orgánů. U nově infikovaných jedinců se mohou první příznaky objevit až po 2 až 6 týdnech, protože reakce na roztoče je často zpožděná.

Jak onemocnění postupuje, vytvářejí se malé, červené vyrážky nebo puchýřky, které jsou doprovázeny silným svěděním. V průběhu času se tyto vyrážky mohou šířit do jiných částí těla a mohou se vyvíjet i na dlaních, nohou, břiše a zádech. U dětí a starších lidí může být tvorba vyrážek méně výrazná.

Jedním z charakteristických projevů svrabu jsou také světlé, tenké linky nebo chodbičky na kůži, které zanechávají roztoči, kteří se pod pokožkou pohybují a klíčí svůj hnízdící materiál. Tyto chodbičky mohou být viditelné až po pečlivém prozkoumání postižených oblastí.

Šíření svrabu

Svrab se nejčastěji šíří prostřednictvím těsného tělesného kontaktu s nakaženým jedincem. Pokud se dvě infikované osoby stýkají těsně, mohou se roztoči snadno přenést z jednoho těla na druhé. Nákaza se vyskytuje i prostřednictvím společných položek, jako jsou ložní prádlo, ručníky, oblečení nebo sedačky.

Osoby s oslabeným imunitním systémem, děti a starší jedinci jsou náchylnější k nákaze svrabem. Infekce se snadno šíří v přeplněných místech, jako jsou školy, nemocnice, domovy pro seniory nebo vězení.

Léčba svrabu

Léčba svrabu zahrnuje použití speciálních léků, které jsou schopné zabít roztoče a jejich vajíčka. Nejčastěji používanými léky jsou permetrinové krémy nebo lindanová mast. Ošetření by mělo být aplikováno na celé tělo, včetně obličeje a skalpu (u dětí pouze na doporučení lékaře). Je důležité také léčit všechny osoby žijící ve společné domácnosti, i když nemají zjevné příznaky, aby se zabránilo opakovaným nákazám.

Kromě léčby léky je nezbytné provádět řadu hygienických opatření, jako jsou pravidelné mytí prádla a postelového prádla, čištění a dezinfekce společných předmětů, se kterými přicházíte do kontaktu, a udržování osobní hygieny.

Svrab je nepříjemným onemocněním, ale s odpovídající léčbou a hygienickými opatřeními je možné ho úspěšně zvládnout. Pokud máte podezření, že jste se nakazili svrabem, je důležité vyhledat lékařskou pomoc a řídit se pokyny ošetřujícího lékaře, aby bylo onemocnění řádně léčeno a zabránilo se jeho dalšímu šíření.

Témata: Svrab