Úžeh nebo úpal: Jaký je mezi nimi rozdíl a jak je poznat?

Únava, horko

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. července 2023 15:32

Letní měsíce nám přinášejí slunečné a teplé dny, což nás láká k pobytu venku a aktivitám na slunci. Nadměrné vystavování se horku a slunečnímu záření ale může způsobit nebezpečné zdravotní komplikace. Dva často zaměňované, ale zcela odlišné stavy, které mohou nastat v důsledku dlouhodobé expozice horku, jsou úžeh a úpal.

Co je úžeh a jak ho poznat?

Úžeh je vážný stav, který může být způsoben dlouhodobým vystavením se vysokým teplotám a slunečnímu záření. K jeho výskytu často dochází při venkovních aktivitách v horkých dnech, zejména pokud nedodržujeme dostatečnou hydrataci. Úžeh je důsledkem tělesného přehřátí, při kterém se naruší termoregulační mechanismy organismu.

Příznaky úžehu zahrnují

Vysokou tělesnou teplotu: Může se pohybovat kolem 40°C nebo vyšší. Nadměrné pocení: Při úžehu se tělo snaží snížit teplotu vypařováním potu, což vede ke zvýšenému pocení. Závratě a nevolnost: Pacienti mohou pociťovat závratě, mdloby a nevolnost. Rychlý pulz a zrychlené dýchání: Tělo se snaží regulovat teplotu, což může vést k rychlejšímu pulsu a dýchání.

Co je úpal a jak ho poznat?

Úpal je další stav způsobený vysokými teplotami a slunečním zářením, ale na rozdíl od úžehu je akutním stavem. Úpal může nastat rychle a je způsoben nedostatečnou hydratací a vyčerpáním. Je to méně vážný stav než úžeh, ale stále vyžaduje okamžitou léčbu a pozornost.

Příznaky úpalu zahrnují

Silné pocení: Osoba může pocit potu a pocení, ale její kůže je studená a vlhká. Závratě a slabost: Osoba se může cítit slabá, závratě a dezorientovaná. Příznaky dehydratace: Suché ústa, sucho v krku, málo močení nebo tmavý moč jsou dalšími příznaky úpalu.

Jak se chránit před úžehem a úpalem?

Pijte hodně vody: Udržujte si pitný režim a pravidelně pijte vodu, zejména v horkých dnech nebo při fyzické aktivitě. Omezte venkovní aktivity ve špičce horka: Vyhněte se venkovním aktivitám v době, kdy jsou teploty nejvyšší, zejména mezi 10. a 16. hodinou. Noste vhodné oblečení: Oblečte se do lehkých, volných a světlých oděvů, které budou chránit vaši pokožku před slunečním zářením. Používejte opalovací krémy: Nanášejte opalovací krém s vysokým faktorem SPF a opakujte aplikaci každé 2 hodiny, zejména pokud se potíte nebo jdete do vody. Hledejte stín: Pokud je to možné, vyhledejte stín a odpočívejte v chladu, zejména během nejteplejších částí dne.

Je důležité rozpoznat rozdíl mezi úžehem a úpalem a věnovat pozornost příznakům. Pokud máte podezření na některý z těchto stavů, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Správná prevence a opatrnost nám pomůžou užít si léto a slunce bezpečně a bez rizika pro naše zdraví.

Témata: Léto Počasí