Změna v opatřeních. Povinné respirátory ve veřejné dopravě končí

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: stars24.cz, ČTK

10. dubna 2022 13:29 | Aktualizováno: 10. dubna 2022 13:43

Od čtvrtka se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zároveň ale doporučil, aby veřejnost respirátory nadále nosila v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.

"Shodl se na tom Národní institut (pro zvládání pandemie), i když ne stoprocentně jednomyslně," řekl ke zrušení nařízení Válek. Proti byl podle něj epidemiolog Rastislav Maďar. "Můžu si to dovolit z toho důvodu, že máme klesající incidenci. Situace v nemocnicích se stále lehce zlepšuje, ale především klesá incidence pozitivních testů," řekl Válek s tím, že nastavená opatření zafungovala a že na stejný počet provedených testů je stále méně a méně pozitivních.

"Nicméně všem vřele doporučuji, pokud jsou v prostorech, kde jsou s neznámými lidmi, nebo jsou špatně větrané: noste respirátory, zvyšuje se počet respiračních chorob. V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízené, a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí riziko, že by se mohl nakazit," podotkl ministr.

Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl Válek zrušit na přelomu dubna a května, podle něj jde ale v tuto chvíli jen o pracovní představu. "Ještě vyčkáváme, situace tam zatím není úplně ideální. (...) Uvidíme, jak se bude vyvíjet," dodal.

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených hlásí řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů v poslední době pohybovaly ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal nedávno na twitteru.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška ale počty nakažených zatím stagnují nebo klesají. Poslancům sněmovního zdravotního výboru řekl, že zlepšení by podle něj mohlo přinést teplejší počasí, přesto je viru v populaci stále mnoho.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek také kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Na rozdíl od předchozích dvou let ale počty nakažených s příchodem jara tak markantně neklesají. Podle Duška za to mohou subvarianty koronaviru, které jsou nakažlivější. Přesto je Česko mezi okolními zeměmi spíš výjimkou, neboť počty případů tam rostou. V Česku se od začátku epidemie laboratorně prokázalo už více než 3,8 milionu případů covidu-19.

Témata: Zdravotnické roušky Vlastimil Válek (TOP 09)