Povinné očkování proti covidu? Česko je opět pozadu, ve světě už je běžné!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. listopadu 2021 11:15

Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 navrhovat od 1. března 2022. V Evropě, potažmo v dalších zemích světa ale už není něco takového výjimkou, naopak se k vakcinaci v určitých profesích uchyluje stále více států.

První zemí na světě, která zavedla povinné očkování proti covidu-19, se podle agentury Reuters stala letos v únoru Indonésie. Každý dospělý občan, který odmítne očkování, může být pokutován částkou ve výši zhruba 360 dolarů (zhruba 8000 korun). V zemi se koronavirem dosud nakazilo přes 4,2 milionu lidí a obě dávky vakcíny dostalo zhruba 40 procent obyvatel.

Od letošního července je povinné očkování pro obyvatele ostrovní Mikronésie a také středoasijského Turkmenistánu, kde však místní autokratická vláda výskyt koronaviru dlouhodobě popírá a již na začátku pandemie zakázala slovo koronavirus používat.

Rakousko, kde již od minulého pondělí platí celostátní lockdown, který má trvat do půlky prosince, oznámilo 19. prosince jako první země Evropské unie, že od 1. února zavede povinné očkování pro všechny obyvatele. V zemi je nyní plně naočkovaných přes 66 procent obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě. "Trvale navýšit počty naočkovaných je jediným prostředkem, jak vyjít z tohoto začarovaného kruhu," řekl k situaci kancléř Alexander Schallenberg.

Podle rezoluce 2361, kterou vydalo letos v lednu Parlamentní shromáždění Rady Evropy, by přitom očkování v evropských zemích nemělo být povinné a na nikoho by neměl být vyvíjen politický, společenský ani jiný nátlak, aby se nechal očkovat, pokud si to sám nepřeje.

První zemí na světě nařizující povinné očkování proti covidu-19 u nezletilých bude Kostarika. Proticovidovou vakcínu zařadila do zákonem daného očkovacího kalendáře, kde figuruje například očkování proti dětské obrně či neštovicím. Středoamerická země chce začít očkovat děti do 12 let vakcínou od firem Pfizer/BioNTech od března příštího roku.

Očkování proti covidu-19 je již od poloviny srpna povinné pro zdravotníky v Maďarsku a země od začátku listopadu také začala vyžadovat očkování od pracovníků státních institucí a umožňuje soukromým společnostem nařizovat vakcinaci svým zaměstnancům.

Povinné očkování zdravotníků proti covidu-19 platí od začátku září také v Řecku. Zaměstnanci státních i soukromých zdravotnických zařízení, kteří nejsou naočkováni alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19, ani tuto nemoc neprodělali v nedávné době, musí na neplacenou dovolenou. Podobná povinnost platí od poloviny srpna i pro zaměstnance v pečovatelských domech.

Také v Itálii platí od 1. září povinnost očkování pro zaměstnance ve zdravotnictví. Největší odborové svazy navrhují zavést povinné očkování proti covidu-19 ve všech sektorech. Pro všechny zaměstnance veřejného sektoru i soukromých firem zatím v Itálii platí povinnost covidových pasů.

Ve Francii se povinné očkování proti covidu-19 týká všech zdravotníků, pečovatelů v domovech pro seniory, ale i hasičů a strážníků. Celkem se jedná o téměř tři miliony zaměstnanců. Toto nařízení aktuálně vyvolalo rozsáhlé protesty na francouzských ostrovech Martinik a Guadeloupe v Karibiku, Paříž ve snaze zklidnit situaci oznámila, že vakcinaci začne vyžadovat až po Novém roce.

Pro pečovatele je povinné očkování také například v částech Austrálie a v Británii. V Anglii bude od 1. dubna platit povinné očkování všech zdravotníků.

Belgie zavede pro všechny zdravotníky povinné očkování proti covidu-19 podle návrhu zákona, který ještě musí schválit parlament. Nařízení se týká lékařů, sester, pečovatelů, ale i lékárníků nebo fyzioterapeutů, celkem více než 400.000 lidí. Zákon by měl platit od 1. dubna příštího roku a po tomto datu může zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr s těmi zaměstnanci, kteří bez lékařského odůvodnění vakcínu odmítnou.

Vakcinace je povinná pro federální zaměstnance Kanady a očkování se v zemi vztahuje rovněž na cestující v komerčních letech, ve vlacích a na výletních lodích a také na všechny poslance. Lotyšský parlament od 15. listopadu zakázal poslancům, kteří se odmítají nechat očkovat proti covidu-19, účastnit se plenárních schůzí a zasedání výborů a podílet se na schvalování zákonů a parlamentních debatách.

Moskevské úřady nařídily povinnou vakcinaci proti covidu-19 pro pracovníky v sektoru služeb již v červnu a od 9. listopadu nařídilo povinnost očkování pro osoby starší 60 let a chronicky nemocné také druhé největší ruské město Petrohrad. Vybraným státním zaměstnancům, například učitelům, nařídila povinné očkování v říjnu také Ukrajina. Povinné očkování pro učitele a zaměstnance zdravotnického sektoru má platit také na Novém Zélandu, který však patří k zemím s nejnižším počtem zaznamenaných případů nákazy koronavirem od začátku pandemie.

Americký prezident Joe Biden v září vyhlásil povinné očkování pro většinu federálních zaměstnanců a pracovníků ve zdravotnictví, k čemuž se připojily některé státy a velcí zaměstnavatelé. Biden při své snaze však naráží na odpor některých republikánských guvernérů, kteří takzvané covidové pasy ve svých státech naopak zakazují. Americký odvolací soud také počátkem listopadu dočasně pozastavil nařízení Bidenovy administrativy, které požaduje, aby lidé pracující v amerických firmách s více než stovkou zaměstnanců byli od 4. ledna očkovaní proti covidu-19 nebo procházeli pravidelným testováním na koronavirus.

V České republice bude ministerstvo zdravotnictví platnost vyhlášky o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let proti covidu-19 podle dnešního vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) navrhovat od 1. března 2022. Navrhovat bude povinnost pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče, policisty, vojáky nebo vězeňskou službu. V polovině prosince by měla končící vládu nahradit nová vzniklá z koalic Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a PirSTAN. Její zástupci včetně kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) povinné očkování, zejména pro věkové skupiny, dříve odmítali. Na sousedním Slovensku premiér Eduard Heger již nastínil možnost povinného očkování seniorů, podporu pro takový postup ale zatím nemá ani u koaličních partnerů.

Témata: očkování