Vakcína Moderna v kombinaci s AstraZenekou? Vědci promluvili!

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. června 2021 19:55

O kombinování očkování dvěma různými vakcínami proti covidu-19 zatím podle Státního lékového ústavu (SÚKL) není dostatek dat. Podat jako druhou dávku vakcínu od jiného výrobce je možné, pokud není ta původní k dispozici, uvedl v tiskové zprávě. Média dnes informovala o tom, že dvě různé vakcíny dostala německá kancléřka Angela Merkelová. První dávku měla od AstraZeneky, druhou od Moderny.

Data o bezpečnosti a účinnosti takových kombinací jsou kvůli malému vzorku zatím podle SÚKL jen orientační. "Výstupy z těchto studií naznačují, že kombinování vakcín bude pravděpodobně možné, je však potřeba doplnit další data," uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová. Dosavadní studie podle ní žádné problémy s bezpečností neukazují, výsledky dalších se čekají v dohledné době.

"Z pohledu SÚKL nyní platí, že očkování by mělo být dokončeno stejnou vakcínou, jakou bylo zahájeno. Tento postoj se může změnit na základě dalších výsledků studií," dodala.

Výjimečně je možné podat druhou dávku jiné vakcíny, než která byla podána jako první. V případě, že jde o vakcínu jiného typu, je aplikace na zvážení lékaře nebo očkovacího centra. Vakcína AstraZeneca je takzvaně vektorová, vakcíny Moderna a Pfizer/BioNTech jsou na principu mRNA. Pokud by byly kombinovány různé typy, musí být očkovaný upozorněn, že to není v souladu s rozhodnutím o registraci vakcín.

V Česku bylo dosud podle dat o očkování podáno téměř 7,5 milionu dávek vakcíny proti novému typu koronaviru. Více než 81 procent z nich bylo od firmy Pfizer/BioNTech, asi 9,2 procenta od firmy AstraZeneca, u které bylo ale omezeno podávání lidem mladším 60 let. Dalších zhruba 8,6 procenta tvoří dávky vakcíny Moderna a asi procento vakcíny Johnson & Johnson, u které stačí aplikovat jen jednu dávku. Také u ní ale není doporučeno očkovat mladší 60 let.

Témata: očkování