Očkování učitelů pod palbou kritiky! Vážně nemocní chtějí mít přednost!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. února 2021 11:56

Očkování učitelů a dalších zaměstnanců škol včetně mateřských má být podle vlády součástí postupu pro postupný návrat dětí do škol. To ale některým nemocným vadí.

Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 registrovat kromě lidí nad 70 let také pracovníci ve školství. Aplikovat vakcínu začnou více také praktičtí lékaři.

Pacientské organizace, které sdružující chronické pacienty s vysokým rizikem těžkého průběhu nebo úmrtí na covid-19, s jejich upřednostněním nesouhlasí. V tiskové zprávě asociace uvedly, že riziko hospitalizace kvůli covidu je u lidí s Downovým syndromem sedmrát vyšší než u zdravého člověka, riziko úmrtí pak 23krát vyšší.

"Chápeme, že vláda se snaží rozvolnit některá existující omezení a vrátit děti do škol. Přeskočením chronických pacientů při očkování ale zároveň vysílá signál, že o zdraví a životy obyvatel v politice až zas tak nejde," uvedla Simona Zábranská z Klubu nemocných cystickou fibrózou. Podobě také lékaři chtějí dříve očkovat pacienty po transplantacích, kterým léky snížují funkci imunitního systému.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento týden uvedl, že do konce března by měli být proočkováni všichni senioři nad 80 let a část o něco mladší populace. Od 1. března se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit přes rezervační systém na webu lidé starší 70 let.

První dávkou bude moci být v březnu očkováno 500.000 lidí. Podle harmonogramu dodávek vydaného na začátku ledna mělo být k dispozici 900.000 dávek vakcíny. Asi 400.000 měla dodat firma AstraZeneca, stejnou část Pfizer/BioNTech a asi 80.000 firma Moderna.

Přednostní očkování učitelů podpořil ve středu i sněmovní školský výbor. Jako první by podle něj měli vakcínu dostat vyučující žáků, kteří se mají v březnu postupně vracet do škol. Návrat se má týkat nejdřív závěrečných ročníků středních škol, pak praktické výuky středoškoláků a devátých tříd základních škol.

Témata: učitelé očkování