Jaroslav Flegr radí: Co má vláda udělat, aby zlomila epidemii vaz?!

Jaroslav Flegr

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. ledna 2021 14:19

Nejrůznější experti poskytují svůj názor na postup vlády proti šíření koronaviru. Patří k nim i Jaroslav Flegr, který na sociální síti prozradil, co by se podle jeho názoru mělo udělat k překonání epidemie.

Podle Jaroslava Flegra současně platná opatření zabírají. Z dat mobilních operátorů je prý patrné, že lidé po svátcích omezili svou mobilitu a stýkají se méně. „Bohužel počty nakažených a infekčních jsou v Česku tak vysoké, že i za těchto podmínek se každý den nakazí hrozně moc lidí,“ konstatoval.

Snížené počty nakažených považuje za velmi dobrou zprávu, protože ukazují, že běžná opatření jsou efektivní i v zimě. Není tedy nutné vypínat ekonomiku. „Je samozřejmě otázkou, zda budou zabírat i v době, až u nás začnou převládat infekčnější varianty viru. Asi bychom měli raději počítat s tím, že na ně už zabírat nebudou, a že tedy bude třeba přitvrdit,“ uvedl na facebooku.

V mezičase bychom se podle vědce měli ovšem pokusit vyprázdnit nemocnice. „To znamená, musíme stlačit počty denně infikovaných na co nejnižší hodnotu, určitě někam pod tisícovku,“ napsal.

Flegr míní, že je třeba zpřísnit opatření po vzoru Německa a dbát na jejich dodržování. „A vydržet v současném lockdownu do doby, než počty za den nakažených klesnou na hodnotu 500, kdy může začít efektivně fungovat trasování. To znamená, že nesmíme rozvolnit při prvním náznaku zlepšení epidemické situace, jako se to stalo před Vánoci,“ podotkl.

„Jestli nechceme strávit celé jaro střídavě v přísném a méně přísném lockdownu, je třeba se odhodlat k radikálnímu řešení a zlomit epidemii vaz. Technicky se to udělat dá, tedy alespoň do příchodu infekčnější varianty viru. Je však otázkou, zde se k tomu naši oportunističtí politici odhodlají. Tady už velkým optimistou nejsem,“ dodal Flegr.

Témata: Jaroslav Flegr Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR