Rodiče, pozor! Tenhle lék možná dáváte svým dětem, odborníci před ním varují!

Bendovy nosní kapky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. března 2018 9:19

Česká republika se zmítá v každoroční vlně sezónních onemocnění. Oslabené pacienty ale nepostihuje pouze chřipka, stejně tak řádí i angíny, virózy a další onemocnění horních a dolních cest dýchacích. V takovém případě zamíří první kroky nemocných lidí k lékaři a poté do lékárny, tady by ale Češi měli zbystřit.

Rýma a kašel bývají nejčastějším projevem respiračních onemocnění. Většina z nás si s nimi hlavu nedělá a často po nějaké době zmizí, spolu s dalšími příznaky, jako je například bolest v krku, nás ale i tyto zdánlivě banální symptomy nutí jít k lékaři.

Ten na základě diagnostického postupu určí nejen chorobu, ale navrhne i léčbu. A ta se může skládat jak z léků vyrobených ve farmaceutických firmách, tak z mastí či kapek, které připravují samy lékárny. Od prvních jmenovaných se takové přípravky liší zejména obalem, namísto barevné krabičky s příbalovým letákem jde pouze o obyčejnou bílou nádobku s červeným štítkem.

Na takové léky si někdy pacient musí i desítky minut počkat, odměnou mu za to ale je lék čerstvý, o nic méně kvalitní než ten, který si odnese v krabičce od renomovaného výrobce. Příprava takových léků přitom není jednoduchá záležitost a jde o jeden z důvodů, proč i lékárníci mají na vykonávání své profese patřičné vzdělání.

V některých případech se ale může stát, že v lékárně namíchaný lék není takový, jaký by skutečně být měl. Špatné složení, které nemusí být zapřičiněno na straně lékárníků, totiž může způsobit pro lidské tělo hotovou katastrofu, která se nejvíce projeví právě v těchto dnech, kdy Česko zmítají epidemie.

Jedním z takových příkladů jsou takzvané Bendovy nosní kapky. Jde o individuálně vyráběný léčivý přípravek připravovaný v lékárnách na základě lékařského předpisu. Je určený k aplikaci do nosu zhruba 3–4krát denně po dobu maximálně 1 týdne a používá se při léčbě rýmy.

Mezi lékaři je tento lék velmi oblíbený, obsahuje totiž jako účinnou látku lokálně působící antibiotikum, kortikosteroid, sympatomimetikum a antiseptikum, v některých případech i další pomocné látky. Složení Bendových kapek proto není ve všech případech stejné a závisí na předepisujícím lékaři.

Státní úřad pro kontrolu léčiv ale eviduje několik hlášení podezření na nežádoucí účinky tohoto léku a nezřídka se projevuje u dětí. "Základním charakteristickým projevem u všech případů je lokální slizniční podráždění, které se projevuje štípáním, pálením, bolestí v nose, v krku, v některých případech ve vedlejších nosních dutinách, spojené se zvýšenou sekrecí v dýchacích cestách; dále bolest, pálení v očích a slzení. U některých případů se vyskytla bolest hlavy, erytém nebo otok obličeje, nevolnost a u dětí pláč. Některé případy působily natolik dramaticky, že byly nahlášeny jako podezření na závadu v jakosti přípravku," tvrdí úřad.

Redakce serveru EuroZprávy.cz lék sama otestovala a je pochopitelné, proč jej lékaři rádi předepisují. Jeho léčivé účinky jsou srovnatelné s nejsilnějšími volně dostupnými léky proti rýmě a díky antibiotickému složení je v mnoha ohledech překonávají, stejně jako ony ale mají i Bendovy kapky negativní účinky. Jakákoli látka totiž při kontaktu s nosní sliznicí negativně ovlivňuje její funkci.

I přes léčivé účinky ale nelze popřít, že po užití těchto kapek sliznice opravdu pálí, což potvrzují negativní zkušenosti nejen redakce, ale i lidí debatujících na internetových diskuzích. V nich se množí příspěvky a dotazy zejména matek, které se s pálením, štípáním a bolestí po užití tohoto léku setkávají. Nutno však dodat, že ne každé pálení je příznakem špatně připraveného léku. 

I přesto Státní úřad pro kontrolu léčiv v několika případech závadu v jakosti spočívající v chybném složení Bendových kapek opravdu potvrdil. Stejně jako v dalších případech proto i u léků vyráběných v lékárnách platí, že pokud se setkáte s negativními účinky, před kterými jste nebyli varováni, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem. 

Témata: léky lékaři nemoc