Záhadná nemoc! Lidé posílají smsky ze spaní, vůbec o tom neví!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. února 2018 14:40

Lidé vlastnící mobilní telefon už nejspíš zažili tu ostudu, když svou soukromou zprávu poslali nesprávné osobě, anebo jim selhala sebekontrola v nejméně vhodné chvíli a napsali něco, čeho pak litovali. To vše ale probíhali při plném vědomí člověka. Existují ale lidé, kteří smskují, aniž by o tom věděli. Tuto činnost totiž provádí ze spánku

Ale někteří lidé mají zkušenost s odlišným druhem textového přešlapu, na který si ani nemusejí pamatovat. Ne, nejde o posílání sms v opilosti. Jde o jejich posílání ze spaní, napsal internetový server CNN.

O tomto kulturním trendu zatím žádné přesné údaje neexistují, ale zato o něm v posledních letech přibývají veselé historky. "Tohle jsou moje zprávy, které jsem poslal ze svého telefonu v pět ráno a nepamatuju si na to," napsal jeden z uživatelů. "Asi bych měl přestat spát s telefonem po ruce," dodal další. A nejmenovaná žena se dokonce CNN svěřila, že trpí "spánkovou smskovou poruchou".

Jessica (24) z amerického Texasu večer telefonovala se svým přítelem a šla si lehnout. Jaké bylo její překvapení, když ráno zjistila, že mu během spánku odeslala dvě textovky. Co víc, jejich text byl až na některé pasáže smysluplný, píše internetový server TheStar.com. "Miláčku, jsi tu? Potřebuji ti něco říct," zněla první věta zprávy, která pokračovala již nesmyslnou kombinací slov.

Zatímco někteří lidé "mohou vstát a jít si vzít něco z ledničky, zatímco spí", pak jiní "vezmou telefon a začnou psát zprávy nebo dělat něco jiného", řekl doktor Jim Fulop, který vede spánkovou laboratoř OhioHealth Sleep Services.

Představa, že člověk vezme telefon, případně ho otevře či odemkne, vstoupí do textové aplikace a pak začne psát, a to vše ve spánku, se může zdát nemožná. Podle odborníků je to ale tím, že termín "smskování ze spaní" je zavádějící. Ve skutečnosti jde spíš o smskování v polospánku, což je odpočinkový stav, kdy člověk není plně probuzený.

"Psaní textových zpráv je pro mladé lidi zažité tak, jako pro jiné lidi například řízení automobilu," řekl serveru TheStar.com Dr. Ron Kramer, mluvčí Americké akademie spánkové medicíny.

Somnambulismus, neboli takzvaná náměsíčnost, je poruchou spánku. Spící člověk v takovém případě dělá naprosto běžné úkony - může například chodit, jíst, nebo dokonce i sednout za volant a řídit automobil. Někteří jedinci také stěhují nábytek v pokoji. Pak se obvykle vrátí zpět do postele.

Témata: Lidé nemoci mobily