Lékař varuje Čechy: Léky si můžete zničit tělo! Nepřehánějte to!

Léky, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

15. června 2020 18:22

Časté užívání volně prodejných léků může podle lékařů poškodit ledviny. V některých případech mohou lidé kvůli braní léků na bolest skončit i na dialýze. V dnešní tiskové zprávě zaslané ČTK o tom informoval primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare Petr Táborský.

Do dialyzačních středisek musí chodit kvůli pravidelnému čištění krve asi 7000 Čechů. Riziková mohou být pro poškozené ledviny i antibiotika nebo kontrastní látky, které se používají v rentgenologii.

"Léky nejsou sice příčinou ledvinného selhání tak často jako třeba cukrovka nebo dlouhotrvající neléčený vysoký krevní tlak. I tak se u nás v nefrologické ambulanci setkáváme i s těmito případy," uvedl Táborský.

Poškodit ledviny, ale zejména játra, mohou například volně prodejné léky na bolest, žádný by se neměl užívat denně nebo pravidelně. Škodit mohou zejména lidem, kteří s ledvinami už nějaké problémy mají. Nevhodné jsou také kombinace lék na bolest s některými léky na srdce nebo vysoký krevní tlak.

Lidé s nemocnými ledvinami musí brát také menší množství antibiotik než zdraví. Mohou jim škodit také kontrastní látky pro lepší zobrazení vyšetřovaných orgánů. Před takovým vyšetřením by nemocní měli více pít. "Pokud vám lékař navrhne zobrazovací vyšetření s kontrastem, upozorněte jej na to, že se léčíte s ledvinami, eventuálně máte sníženou funkci ledvin," doplnil Táborský.

Dialýza je přístroj, který pacientům čistí krev při mimotělním oběhu, a nahrazuje tak nefungující ledviny. Do střediska musejí docházet na čtyři až šest hodin třikrát týdně. Počet pacientů za deset let narostl téměř o polovinu. Lékaři se snaží počty omezit, podporují transplantace i včasná vyšetření. Na péči o dialyzované pacienty se podílejí i soukromá zařízení. Péče o jednoho stojí veřejné zdravotní pojištění více než půl milionu korun za rok.

Pacienti se selháním ledvin často nemohou normálně pracovat a jsou v invalidním důchodu. Pociťují také bolesti zad nebo kloubů či deprese a úzkosti. Pacienti smějí vypít jen půl až tři čtvrtě litru tekutiny denně, trápí je proto i pocit žízně.

Témata: léky