Užíváte léky na bolest hlavy? Možná už nikdy nebudete jako dřív, varují lékaři!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. ledna 2018 18:01

Bereme si ho při bolesti hlavy, když si namůžeme svaly nebo když nás chytnou zuby. Paracetamol, který nám od bolesti ulevuje, je v Česku obsažen v mnoha lécích, které si běžně bereme třeba při chřipce. Vědci teď ale zjistili, že nežádoucí účinky tohoto léčiva jsou daleko vážnější, než se původně myslelo.

Je to tak jednoduché - necítíte se ve své kůži, vezmete si malou bílou pilulku a je po bolesti. Jenže prášek neotupí jen bolest, ale postupně také vaši osobnost. S tímto tvrzením teď přišli odborníci z univerzity v Ohiu. Navázali tak na dřívější výzkumy, které o podobných vedlejších účincích také hovořily.

Podle vědců má paracetamol kromě schopnosti znecitlivět místo bolesti i hodně nepříjemné vedlejší účinky, které mohou trvale poškodit lidskou osobnost. Znatelně totiž snižuje schopnost empatie, píše britský Daily Mail.

"Paracetamol zabraňuje člověku vcítit se do jiného, stejně jako otupuje bolest, otupuje i empatii. A to je znepokojující," popsal jeden z vědců, kteří na výzkumu pracovali.

Studii provedli na osmdesáti vysokoškolských studentech, polovina dostala nápoj s paracetamolem a druhá půlka placebo. Potom jim dali přečíst drsné příběhy lidí, kteří zažívají nějakou formu bolesti. Ukázalo se, že lidé po požití paracetamolu byli s trpícími lidmi daleko méně soucitní.

Už dříve průzkumy prokázaly, že lidem, kteří užili paracetamol, méně vadí okolní hluk. Dokážou také s větším klidem dělat vážná životní rozhodnutí. Při nepříjemném rozhodování totiž lidé pociťují psychologickou bolest, kterou paracetamol potlačí. Sečteno, podtrženo, paracetamol z nás dělá chladné bytosti bez kousku citu.

Témata: léky lékaři