Důchodci budou nadšení! Vědci ví, jak splnit to, po čem touží!

Důchodci

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. února 2020 15:34

Délka lidského života se prodlužuje a podle vědců není nereálné, aby se lidé stále častěji dožívali sta let. Co k tomu potřebují a co jejich život ovlivňuje? Podle odborníků to nejsou ani peníze, ani láska, ani strava či geny. Ale něco úplně jiného.

Ačkoliv schopnost dožít se vysokého věku výrazně ovlivňuje zdraví či finanční zabezpečení, jedním z nejdůležitějších faktorů jsou sociální kontakty. Díky dobrým přátelům jsme schopni povznést se nad existenčními či zdravotními problémy, zjistilo londýnské Centrum pro důstojné stáří. Pokud totiž máme dostatek sociálních kontaktů, budeme mít i více aktivit a důvodů chodit ven.

Výzkumníci analyzovali míru štěstí u lidí nad 50 let, které rozdělili do několika skupin. Do první skupiny zařadili 21 procent testovaných osob ve věku nad 50 let, kteří byli dostatečně finančně zajištění, měli relativně dobrý zdravotní stav a silné společenské kontakty. Svůj pocit štěstí ohodnotili devíti body z deseti.

Další skupinu (opět 21 procent) tvořili pesimističtější lidé, kteří svůj pocit štěstí hodnotili jako poloviční, přestože měli peníze i zdraví. Tvrdili, že mohli některé věci udělat jinak a litovali zmeškané životní příležitosti.

Třetí skupinu (19 procent lidí) tvořili nejstarší lidé, kteří měli více zdravotních problémů, nedostatek financí a prošli těžkými životními zkouškami, jakou je například ztráta partnera. Přesto se cítili dobře a měli pozitivní vztah k životu. Současně měli i dostatek přátel.

Ti, kteří tvořili skupinu nejstarostlivějších lidí (13 procent), měli jen průměrné zdraví a méně sociálních vazeb. Byly společensky izolováni a bylo jim nepříjemné žádat druhé o pomoc.

Mezi testovanou skupinou se našli i lidé (14 procent), kteří vykazovali nejnižší skóre štěstí. Většina z nich byla celý život ve špatném zdravotním stavu a trpěla i finanční nejistotou. Tato skupina měla povětšinou špatné sociální kontakty.

Na základě dalšího pozorování vědci zjistili, že aktivní společenský život je jednou z nejdůležitějších podmínek štěstí i dlouhověkosti, protože lidé, kteří si celý život pěstovali silné sociální kontakty, byly i ve vyšším věku šťastní navzdory stresu, průměrnému zdraví a nižšímu finančnímu zajištění.

Témata: Vědci důchodci