Lékaři děsí důchodce! Spletli jsme se, máte vážnou nemoc, vzkazují!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

3. června 2019 14:03

Vědci i lékaři z celého světa budou muset změnit pohled, jakým nahlíží na Alzheimerovu chorobu. Nová studie totiž zjistila, že u mnoha lidí, kterým byla choroba diagnostikována, došlo ke špatné diagnóze. Ve skutečnosti trpí až pětina seniorů starších 80 let zcela novým typem neurodegenerativního onemocnění. A ten lze diagnostikovat jedině po smrti pacienta.

LATE neboli TDP-43 encefalopatie je nemoc, která se sice příznaky podobá Alzheimerově chorobě, ve skutečnosti jde o samostatnou formu onemocnění mozku. Vědci v odborném magazínu Brain uvedli, že jde o nový typ demence, o kterém doteď nikdo netušil.

Demence přitom podle televize BBC není sama o sobě nemoc, spíše zastřešuje různorodé problémy s myšlením a pamětí. Nejznámější formou demence je právě Alzheimerova choroba, která byla dlouho považována za nejrozšířenější.

Nový objev ale ukázal, že až třetina pacientů, kterým byla Alzheimerova choroba diagnostikována, ve skutečnosti touto nemocí netrpí. Mají jinou, dosud neznámou formu demence.

LATE má na rozdíl od Alzheimerovy choroby pozdější nástup a pomalejší průběh, postihuje jiné části mozku než Alzheimerova choroba a zpravidla se týká lidí nad 80 let. Podle odhadů touto nemocí trpí asi pětina starších lidí.

Podle televize CNN je dokonce pravděpodobné, že se u starších lidí LATE vyskytuje mnohem častěji než Alzheimerova choroba. Není ale vyloučeno, že by pacienti mohli trpět oběma nemocemi zároveň.

Stejně jako v případě Alzheimerovy choroby i zde trápí vědce zásadní problém, nikdo totiž neví, proč onemocnění vzniká. Průlomový objev, který přepíše učebnice, navíc výrazně zkomplikuje hledání léku na Alzheimerovu chorobu. Příznaky obou onemocnění jsou totiž podobné, ale přesnou diagnózu lze určit až po smrti.

Nemoci se od sebe odlišují tím, že každá kumuluje jiný typ proteinů. To v praxi znamená, že veškeré dosud provedené testy na léky proti Alzheimerově chorobě mohou mít zcela zkreslené výsledky, protože mohly být podány i lidem, kteří ve skutečnosti Alezheimerem netrpí.

Vědce teď čeká nelehký úkol. Musí zjistit, jak efektivně odlišit Alzheimerovu chorobu od LATE u žijících pacientů. Teprve poté mohou provádět testy jednotlivých léků a následně posuzovat jejich účinnost. Ve skutečnosti si ale dodnes nejsou jisti, jestli je LATE jedinou neznámou mozkovou chorobou, nebo zda existují i další formy demence, o kterých dosud nikdo netuší.

Témata: důchodci lékaři