Velikonoce nejsou jen mazanec. Vaječné recepty, na kterých si pochutnáte

Velikonoce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. dubna 2020 14:12

Co udělat po Velikonocích s kraslicemi, když nechcete celý týden jíst klasickou pomazánku? Připravili jsme pro vás pět receptů, které jsou rychlé a levné.

Přemýšlíte, co udělat s kupou vajec? Vybrali jsme několik receptů, které jsou rychlé na přípravu a nebudou vás stát moc peněz.

Jsou navíc zdravá. Vejce mají velice vysokou výživovou hodnotu. Žloutek společně s bílkem obsahují velice kvalitní bílkoviny. Cholesterol a vejce jsou věčné téma. Pokud vám doktor doporučil si svůj cholesterol hlídat, vejce omezovat nemusíte. Obsahují v sobě totiž pouze jeho zanedbatelné množství. To v másle a uzeninách je cholesterolu mnohem více. Zajímavé je, že jeden žloutek má stejnou energetickou hodnotu jako čtyři bílky.

Vejce s křenovým máslem

Na recept potřebujete: 2 vejce natvrdo, křenové máslo, červenou papriku, snítku pažitky

Do másla vmícháme nadrobno nakrájenou papriku a nasekanou pažitku, podle chuti můžeme osolit či opepřit. Důkladně vyšleháme do pěny. Vejce podélně rozpůlíme a pomocí cukrářského sáčku na něho naneseme pěnu. Ozdobit můžeme opět pažitkou.

Salát s tuňákem a vejcem

Na recept potřebujete: Ledový salát, 150 g tuňáka v oleji, 4 vejce natvrdo, malou cibuli, 4 cherry rajčata, 2 ředkvičky. Do salátu patří dresink, na který je třeba med, olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř

Salát omyjte a natrhejte (nekrájet!). Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky, tuňáka, kolečka cibule, rajčátka, ředkvičky na plátky. Opatrně promíchejte s dresinkem.

Vaječná pomazánka s bylinkami

Na recept potřebujete: 4 vejce natvrdo, 200 g sýru typu lučina, jarní cibulku, sůl, pepř, pažitka, lžíci plnotučné hořčice

Vejce najemno nastrouhejte, smíchejte se sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, nasekanou pažitku, lžíci hořčice a promíchejte. podle chuti přidejte sůl a pepř. Podávejte s pečivem.

Dietní salát

Na recept potřebujete: 2 vejce natvrdo, 4 uvařené brambory, hrst salátu rukola, 4 cherry rajčátka, lžíci olivového oleje, lžíci citrónové šťávy

Brambory nakrájejte na čtvrtky, vejce na osminky. Přidejte nakrájená rajčátka, omytý salát a smíchejte s olejem a citrónovou šťávou. Podle chuti osolte.

Pštrosí vejce

Na recept potřebujete: 6 vajec (z toho 4 uvařená natvrdo), 500 g mletého masa, sůl, strouhanku, olej na smažení

Mleté maso osolte a smíchejte se dvěma syrovými vejci. Podle potřeby přidávejte strouhanku a vytvořte pevné těsto. Vytvořte čtyři placky, doprostřed nich vložte celé vejce natvrdo a zabalte. "karbanátek" obalte jemně ve strouhance a smažte na rozpáleném oleji. Podávejte například se salátem.

Témata: Velikonoce Vejce