Dáváte prádlo uschnout na topení? Okamžitě toho nechte, varují vědci! Hrozí vám velké zdravotní potíže!

Energetika, ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

23. prosince 2018 12:19

Obyvatelé především menších bytů v zimních měsících s oblibou suší vyprané oblečení na radiátorech. Podle britské expertky na hygienu Emmy Hammettové ale dělají velkou chybu. Tento způsob sušení prádla totiž může ohrozit jak byt samotný, tak i lidské zdraví.

Při sušení prádla na radiátorech vzniká vlhký vzduch, který může vytvářet plíseň. Studie dokazují, že takto vzniklé plísně mají škodlivé účinky na zdraví.

Vědci ze Skotska prokázali, že 30 procent vlhkosti v interiéru pochází ze sušení oblečení. Takový vzduch vytváří skvělé podmínky pro rozmnožování plísní, konkrétně přispívá ke vzniku aspergilózy, infekčnímu onemocnění způsobenému houbou rodu Aspergillus.

Za běžných okolností tato forma plísně škodlivá není. Problém ale nastává u osob s astmatem. Aspergilóza se také může stát potenciálně ohrožující pro lidi, kteří prodělali rakovinu, mají oslabenou imunitu nebo v minulosti podstoupili transplantaci orgánů.

Toto onemocnění může způsobovat kašel, dušnost, únavu, ztrátu hmotnosti nebo vykašlávání krve. Pokud zůstane aspergilóza neléčená, může se rozšířit do krve. Nejlepším řešením je proto sušit prádlo venku, případně v dobře odvětrávaném prostředí.

Vhodné je pouvažovat i nad investicí do bubnové sušičky. Pokud je nezbytné sušit prádlo v interiéru, postarejte se o to, aby bylo okno otevřené dokořán. Menší vlhkost zajistí nižší riziko výskytu plísní a aspergilózy. Spóry plísní jsou nejaktivnější na podzim a v zimě.

Témata: Lidé