Lékaři jsou zděšeni! Domy a byty Čechy v tichosti zabíjí, ani o tom neví! Máme VÁŽNÝ PROBLÉM!

Byty

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. února 2020 10:05 | Aktualizováno: 6. února 2020 13:10

Většina lidí si to neuvědomuje, nepozná, nebo to vidět nechce. Průzkumy ale ukázaly, že každá pátá domácnost se potýká s plísní, která může být zdraví i životu nebezpečná. Jen málokdo si uvědomuje, že tyto plísně mohou stát i za smrtí člověka.

Přítomnost plísně v domácnosti přitom velmi negativně ovlivňuje zdraví. Nejhůře jsou na tom děti a starší lidé. Inhalování vzduchu v prostředí, kde je plíseň, může vést k takovým zdravotním komplikacím, jako jsou kašel, bolest hlavy, únava a podrážděné nosní a krční sliznice. Příčinou všeho bývá často alergie.

Plísně totiž patří mezi podceňované alergeny. Alergenem plísní jsou jejich spory, které se šíří vzduchem stejně jako prach. Některé plísně jsou také schopny produkovat jedy zvané mykotoxiny, jiné zase vyvolávají plísňové infekce (mykózy).

Funkční imunitní systém tyto plísňové spory většinou rozpozná a snaží se jich zbavit kašláním nebo kýcháním, u lidí s oslabenou imunitou se ale tyto látky dostávají do plic, kde se usadí a způsobí rozsáhlý zánět. Pokud se plísně v těle agresivně rozrůstají, mohou i narušit správnou funkci orgánů a člověka usmrtit.

Plísním je proto třeba předcházet pravidelným větráním všech místností. Pozor si dávejte na sprchování, vaření nebo sušení prádla – to vše vytváří další vlhkost. Pokud se doma přeci jen plíseň objeví, vyplatí se jednat rychle. Pořiďte si speciální chemické prostředky na její odstranění. Ty se už dají sehnat i v ekologických variantách. Existují také speciální protiplísňové nátěry.

Témata: Lidé Bydlení Byty