Jaké letos chystá Česká televize vánoční pohádky?

Anděl Páně 2

Autor: ČTK

2. listopadu 2022 22:10

Na Štědrý den letos Česká televize (ČT) uvede pohádku Tajemství staré bambitky 2, která je pokračováním televizní pohádky režiséra Iva Macharáčka uvedené o Vánocích v roce 2011. Na Boží hod se diváci mohou těšit na výpravnou pohádku Krakonošovo tajemství.

Na Nový rok ČT nabídne televizní premiéru sportovního dramatu Zátopek. V závěru roku se s diváky kvůli úsporným opatřením rozloučí stanice ČT3.

"Rozloučíme se filmem Saturnin a rozloučíme se proto, že České televizi docházejí peníze. Poplatek, který dostáváme od diváků, se nezměnil od roku 2008. Nutnost úspor je umocněná válkou, inflací a cenami energií," řekl ČTK generální ředitel ČT Petr Dvořák. "ČT3 patří mezi naše úspěšné kanály, ale bohužel stojí peníze. Na druhou stranu je to takový televizní kanál, že v případě, že se finanční situace České televize změní, tak ho můžeme poměrně rychle dostat zpátky k divákům," dodal.

Tradici vánočních pohádek drží ČT 29 let. Pohádkové filmy mají zejména o Vánocích vysokou televizní sledovanost. Loni byla nejsledovanějším televizním pořadem na Štědrý den premiéra pohádky Jak si nevzít princeznu. Vidělo ji více než 2,63 milionu diváků starších 15 let. Je to 62 procent všech lidí, kteří měli po 19:00 zapnutou televizi. Od roku 1993, kdy měl televizní premiéru film Sedmero krkavců, přináší ČT divákům novou pohádku pravidelně každý rok. "Štědrovečerní pohádka je pro nás jedním z pomyslných vrcholů celoročního programu. Fenomén, který dokáže k obrazovkám v jeden okamžik přivést hned několik generací diváků," podotkl Dvořák.

Pokračování pohádky Tajemství staré bambitky 2 představí kromě známých hrdinů i jednu novou postavu, královnu Julii v podání Veroniky Khek Kubařové, kterou se snaží bývalí protřelí rádci zneužít k vlastnímu prospěchu. "Byla jsem opravdu šťastná, že můžu být u natáčení, protože tuhle pohádku mám velmi ráda. Nejen natáčení na zámku byl pro mne splněný dětský sen," řekla Kubařová. Novou pohádku Krakonošovo tajemství natočil režisér Peter Bebjak. Krakonoše ztvární David Švehlík, v dalších rolích se představí Jakub Prachař, Ondřej Sokol, Jan Nedbal, Leona Skleničková nebo Martin Huba. "Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky," uvedl Bebjak.

Pohádek bude ve vánočním vysílacím schématu ČT několik desítek, například oba díly Anděla Páně nebo loňská štědrovečerní pohádka Jak si nevzít princeznu. A chybět nebude ani tradiční součást předvánočního programu – Adventní koncerty České televize. Jejich 32. ročník zahájí první adventní neděli přímý přenos z Břevnovského kláštera. Stejně jako v předchozích letech bude veřejná sbírka, jež loni překonala hranici 250.000 vybraných korun, pomáhat čtyřem neziskovým organizacím.

Témata: film Anděl Páně 2 Česká televize