Češi se mohou radovat: Případy 1. oddělení jsou zpět!

Nový seriál České televize Případy 1. oddělení

Autor: ČTK

22. července 2022 19:57

Na obrazovkách České televize (ČT) se na podzim objeví další Případy 1. oddělení nebo nová minisérie Pozadí událostí. Novinkou bude soubor čtyř komedií režiséra Jiřího Vejdělka či internetový seriál režiséra Damiána Vondráška Pět let. V kinech se diváci dočkají historického filmu Petra Václava Il Boemo, jehož je ČT koproducentem. Novináře o tom dnes informoval generální ředitel ČT Petr Dvořák.

"Většina premiér, které uvidí diváci na podzim, vznikala za nestandardních podmínek a omezení daných koronavirem. Navzdory tomu nabídneme silný a žánrově pestrý program. Plánované úspory se projeví až v následujících letech, zatím to divák nepozná," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

ČT plánuje v letech 2023 a 2024 ušetřit 910 milionů korun. Důvodem je pokles reálné hodnoty koncesionářského poplatku. Šetřit chce na provozu, programu, původní tvorbě i investicích. V lednu Rada ČT schválila letošní rozpočet ČT s výnosy a náklady 7,17 miliardy korun, což je o 235 milionů víc, než byl loňský rozpočet.

Populární seriál Případy 1. oddělení se vrátí po šesti letech. Vedle známé sestavy vyšetřovatelů v čele s Ondřejem Vetchým se v ní objeví i nové postavy a nové vyšetřovací postupy. Seriál opět natočili podle scénáře Jana Malindy a bývalého vyšetřovatele Josefa Mareše režiséři Peter Bebjak a Michal Blaško. Michal Sýkora, Petr Jarchovský a Jan Hřebejk, kteří spolupracovali na filmech ze série Detektivů od Nejsvětější Trojice, nabídnou novou minisérii Pozadí událostí. "Myslím, že je to vlastně taková psychologická komedie o mužích a ženách a proměňujícím se genderovém vzorci, měnícím se statutu mužství a ženství. Zločin slouží jako katalyzátor příběhu. Ženské postavy jsou dominantní," podotkl režisér Hřebejk. V minisérii se objeví například Petra Hřebíčková, Jitka Čvančarová, Martha Issová nebo písničkářka Katarzia.

Komedie Jiřího Vejdělka, které vznikly podle scénáře Marka Epsteina, přinesou příběhy o mužích a ženách, jež postihne nečekaná choroba. Názvy filmů naznačují, s čím se budou jejich hrdinové potýkat - Bezva zuby na zásnuby, Ruce v záruce, Ledviny bez viny a S písní v tísni. Režisér Vejdělek do snímků obsadil Jiřího Langmajera, Elišku Balzerovou, Annu Fialovou, Hynka Čermáka a další.

Seriál Pět let, který vznikl pro internetovou platformu České televize iVysílání, je dílem mladých začínajících autorů – scenáristky Sáry Zeithammerové a režiséra Damiána Vodráška. V deseti patnáctiminutových epizodách se bývalí spolužáci vracejí po pěti letech ke svému poslednímu komplikovanému setkání na maturitním plese.

Témata: Seriál Případy 1. oddělení