Spotify čelí kritice: Firma reaguje na avizované odchody umělců!

Spotify

Autor: stars24.cz, ČTK

31. ledna 2022 21:33

Hudební streamovací služba Spotify chce začít bojovat proti dezinformacím o covidu-19 směrováním svých uživatelů k důvěryhodným zdrojům. K podcastům, které se týkají covidu-19, bude přidávat upozornění s odkazem na databázi s vědeckými poznatky a doporučeními zdravotnických orgánů.

Švédský gigant novinku oznámil v neděli v souvislosti s kontroverzí kolem podcastu amerického komentátora Joea Rogana, kvůli kterému z platformy stáhl svoji tvorbu folkrockový písničkář Neil Young. Rogan se nově omluvil a slíbil, že v budoucnu budou jeho příspěvky názorově vyrovnanější.

"Pracujeme na přidání obsahové výstrahy k jakémukoli podcastu, který zahrnuje diskusi o covidu-19," napsal v tiskové zprávě generální ředitel Spotify Daniel Ek. "Tato výstraha nasměruje uživatele do našeho centra o covidu-19, což je zdroj, který poskytuje snadný přístup k faktům podloženým daty, aktualizovaným informacím sdíleným vědci, lékaři, akademiky a zdravotnickými úřady z celého světa," pokračuje sdělení.

Spotify tak přijímá podobné opatření, jaké dříve zavedly sociální sítě Facebook nebo Twitter, a to nejen v souvislosti s pandemií, ale i s předloňskými prezidentskými volbami v USA. Účinek takovýchto varovných štítků a odkazů na autoritativní zdroje přitom není zcela jasný.

"Na základě zpětné vazby, které se nám v posledních několika týdnech dostalo, je mi jasné, že máme povinnost udělat více pro zajištění vyváženosti a přístupu k široce přijímaným informacím od lékařské a vědecké komunity," vysvětloval Ek postup své společnosti. "Tato nová snaha bojovat proti dezinformacím bude spuštěna v nadcházejících dnech v zemích po celém světě," uvedl. Dodal, že to podle něj bude poprvé, co velká streamovací služba začne poskytovat doplňující informace o covidu-19.

Společnost Spotify, která je s asi 381 miliony uživatelů největší hudební streamovací platformou na světě, zároveň v neděli na svém webu zveřejnila stávající "pravidla platformy", v nichž popisuje nepřijatelný obsah. V pokynech pro tvůrce se mimo jiné píše, že by na Spotify neměl být zveřejňován obsah, který "propaguje nepravdivé nebo nebezpečné klamavé lékařské informace, jež mohou způsobit újmu off-line nebo přímo ohrožují veřejné zdraví". Příkladem závadného obsahu je podle Spotify tvrzení, že covid-19 a další onemocnění neexistují, či nabádání lidí, aby se záměrně nakazili koronavirem s cílem získat imunitu. Obsah, který pravidla porušuje, může být odstraněn a opakované porušování pravidel může vést k odstranění účtu.

Nedělní prohlášení Spotify vydala poté, co mnozí komentátoři poukazovali na nejasnosti kolem toho, jakým způsobem streamovací služba moderuje nabízený obsah. Pozornost k tomuto tématu přitáhl především kanadsko-americký hudebník Young, který začátkem minulého týdne vyjádřil nespokojenost s tím, že platforma dává výsadní prostor autorovi podcastů Roganovi. Ten podle Younga šíří nebezpečné dezinformace o vakcínách proti covidu-19.

Rogan se k věci vyjádřil v příspěvku na instagramu. Omluvil se v něm společnosti Spotify, ale hájil právo zvát si kontroverzní hosty.

"Jestli jsem vás naštval, omlouvám se. Udělám vše pro to, abych vyvážil ty nejkontroverznější názory tím, že ukážu, co si myslí jiní lidé. Možná se nám podaří najít lepší stanovisko," uvedl Rogan.

Jeho podcast nazvaný The Joe Rogan Experience je nejpopulárnějším podcastem na Spotify, přičemž společnost autorovi platí za jeho exkluzivní distribuci. Každý měsíc si jeho nahrávky stáhne na 200 milionů lidí. Čtyřiapadesátiletý Američan v něm v uvolněné atmosféře vede několikahodinové rozhovory s širokou škálou osobností, od podnikatelů a vědců po herce a sportovce.

V poslední době začal Rogan vystupovat negativně proti vakcínám proti covidu-19, loni v dubnu například řekl, že mladí a zdraví lidé by se neměli nechat očkovat. V pořadu rovněž propagoval přípravek pro zvířata proti parazitům ivermektin jakožto lék na covid-19, navzdory negativním stanoviskům regulačních úřadů USA, EU i Světové zdravotnické organizace (WHO). Pobouření vyvolal také díl podcastu z konce loňského roku, v němž imunolog Robert Malone podle webu PolitiFact i desítek expertů uvedl několik nepravdivých tvrzení, když mimo jiné odrazoval od očkování lidi, kteří covid-19 prodělali, a přirovnával protiepidemická opatření v USA k nacistickému Německu.

Písničkář Young nakonec nechal své skladby ze Spotify odstranit, jelikož firma odmítla stáhnout Roganův podcast. Kanadská písničkářka a kytaristka Joni Mitchellová v solidaritě s Youngem v pátek oznámila, že chce, aby Spotify z nabídky stáhla veškerou její hudbu. Na sociálních sítích se mezitím v souvislosti s kontroverzí začaly množit výzvy, aby lidé přestali Spotify používat.

Už v neděli Rogan na dění reagoval prohlášením, v němž uvedl, že jeho jediným cílem je "prostě mluvit s lidmi" a že vyhledává hosty s "různými názory". Zároveň vyjádřil podporu odkazování na dodatečné informace u podcastů souvisejících s covidem-19. "Jasně, dejte to tam. Budu jedině rád," uvedl.

Témata: Spotify