Karel III. poslal dopis do Česka: Kdo je jeho ctihodným adresátem?

Král Charles III.

Autor: stars24.cz

15. března 2023 21:39

Válečnému veteránovi a poslednímu žijícímu českému stíhacímu pilotovi britského Královského letectva (RAF) Emilu Bočkovi poblahopřál ke 100. narozeninám britský král Karel III. Dopis od něj dnes Bočkovi předal britský velvyslanec v Česku Matthew Field, který o tom informoval na twitteru. Generál Boček sté narozeniny oslavil 25. února, žije ve svém rodném Brně.

Britský král v dopise, jehož fotografii Field zveřejnil, poslal Bočkovi nejvřelejší gratulace, slovo nejvřelejší podtrhl. Sám vedle podpisu pod dopisem napsal i oslovení. V jinak vytištěném dopisu na hlavičkovém papíru Buckinghamského paláce datovaném 22. února Karel III. uvedl, že nezdolná statečnost, odhodlání a oddanost povinnosti Bočka a jeho spolubojovníků nebudou ve Velké Británii nikdy zapomenuty.

Měl jsem tu velkou čest předat panu generálu Emilu Bočkovi, pilotu RAF, osobní dopis od krále Karla III. Král mu poblahopřál ke 100. narozeninám a poděkoval mu za jeho přínos boji za svobodu. 🇬🇧🇨🇿 pic.twitter.com/VHK1iC70Xn

— Matt Field (@MattFieldUK) March 15, 2023

Boček odešel bojovat z nacisty obsazeného Československa v 16 letech. Zúčastnil se bojů o Francii, poté v Británii vstoupil do RAF, kde působil jako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanadě a od roku 1944 se v řadách československé 310. stíhací perutě v britském letectvu na spitfirech účastnil vzdušných bojů. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut. Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva III. třídy, prezident Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil stejný řád nejvyšší třídy.

S českými válečnými veterány a piloty RAF se král Karel III., ještě jako následník trůnu Charles, setkal v roce 2000 v domově pro seniory organizace Sue Ryder v pražské Michli, když byl na návštěvě České republiky. Setkání se tehdy zúčastnilo osm veteránů z druhé světové války, mezi nimi i generál Alois Šiška.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Emil (veterán) Boček