Královská rodina má o dalšího člena více!

princ Edward

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. března 2023 14:48

Britský král Karel III. udělil svému mladšímu bratru princi Edwardovi titul vévoda z Edinburghu, který dříve patřil jejich otci, princi Philipovi. Informovala o tom na twitteru královská rodina. Devětapadesátiletý princ Edward se tak stal dalším členem britské královské rodiny, kterému byl udělen nový titul poté, co se po loňském úmrtí Alžběty II. stal Karel králem.

"Vévoda a vévodkyně z Edinburghu jsou hrdí na to, že mohou pokračovat v odkazu prince Philipa při podpoře příležitostí pro mladé lidi z různých prostředí, aby mohli naplno rozvinout svůj potenciál," uvedl Buckinghamský palác o roli prince Edwarda a jeho manželky v charitativní organizaci The Duke of Edinburgh Award zaměřené na mládež, které se dříve věnoval jeho otec. Princ Philip zemřel v roce 2021.

🎉 Wishing the new Duke of Edinburgh a very Happy Birthday today!The King has conferred the Dukedom of Edinburgh upon his brother, Prince Edward, on his 59th birthday. 🔗https://t.co/Yxe8lDc3pe pic.twitter.com/EGQcqrTcKx

— The Royal Family (@RoyalFamily) March 10, 2023

Král rovněž udělil oficiální tituly dětem prince Harryho a Meghan, kteří jsou od tohoto týdne označováni za prince a princeznu ze Sussexu. Princ Harry a jeho manželka ztratili oslovení "královská výsost" poté, co oznámili, že už nechtějí být předními představiteli britské monarchie. Od roku 2020 žijí ve Spojených státech.

Harryho starší bratr princ William, který je následníkem britského trůnu, obdržel titul princ z Walesu, který předtím měl jeho otec, bezprostředně po smrti královny Alžběty II. loni 8. září.

Témata: královská rodina (gbr) princ Edward