Harry a Meghan se mohou radovat. Nové královské tituly rozdány!

Meghan Markle, princ Harry a Archie 5

Autor: ČTK, stars24.cz

11. března 2023 14:08

Děti prince Harryho a jeho manželky Meghan jsou nově na oficiálních stránkách královské rodiny oficiálně uváděny jako princ a princezna.

Informoval o tom server BBC News. Stalo se tak den poté, co vévoda a vévodkyně ze Sussexu oznámili, že jejich dcera Lilibet byla pokřtěna a poprvé v souvislosti s ní použili titul princezna.

Tříletý Archie a roční Lilibet jsou na stránce o linii následnictví jmenováni jako princ a princezna ze Sussexu. Jsou šestý a sedmá v pořadí na trůn, dříve byli uvedeni jako pouze pán Archie Mountbatten-Windsor a slečna Lilibet Mountbattenová-Windsorová.

Pravidla, jimiž se řídí tituly královských dětí, stanovil král Jiří V. - dědeček královny Alžběty II. - v roce 1917. Archie a Lilibet nebyli princem a princeznou při narození, protože nebyli vnuky panovníka, právo na tyto tituly získali po nástupu krále Karla III. na trůn.

Harry a Meghan se na začátku roku 2020 definitivně přestěhovali do zámoří. Princ a jeho manželka tehdy oznámili, že už nechtějí být předními představiteli britské monarchie, načež ztratili tituly "královských výsostí" a zahájili nový život ve Spojených státech.

Témata: Princ Harry Meghan Markle