Juraj Jakubisko (†84) prozradil velké tajemství: Nikdo neví, kdy se skutečně narodil!

Juraj Jakubisko 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. února 2023 10:16

Narození slavného slovenského filmového režiséra obestírá dodnes nevyřešená záhada. Nikdo totiž neví, kdy se Juraj Jakubisko narodil. Ani on sám.

Oficiálně se Juraj Jakubisko narodil 30. dubna 1938 v obci Kojšov na východě Slovenska. V roce 2020 ale řekl televizi Joj, že možná nejde o správné datum. To skutečné totiž nikdo nezná.

"Já, když jsem se narodil, tak v mé rodné vesnici Kojšov neměli hodiny. A já jsem se narodil v noci. Nikdo nevěděl, jestli to bylo před půlnocí nebo po půlnoci. Takže nikdo neví jestli jsem se narodil na čarodějnice (30. 4.) nebo na den práce (1. 5.). Dodnes to nevím," řekl. 

Místo jeho narození mělo bezesporu významný vliv na jeho umělecký styl. Ještě v době jeho dospívání tu byly živé zvyky a styl předchozích staletí. Venkovské motivy a folklor se objevují snad v každém režisérově snímku. Ať už mají podobu znázorněného rituálu, úryvku lidové písně či detailu na kostýmu. Před režií na pražské FAMU vystudoval ještě fotografii na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bratislavě.

Jakubisko, který uspěl i jako operní režisér (ve Slovenském národním divadle v Bratislavě inscenoval opery Eugena Suchoňa, Krútňava a Svätopluk), byl podruhé ženatý. Z manželství s herečkou a producentkou Deanou Horváthovou má syna Jorika, z předchozího vztahu dceru Janette.

Témata: Juraj Jakubisko