David Bowie (†69) zemřel v roce 2016: Do deseti let po smrti bude zveřejněn jeho archiv!

Britský zpěvák David Bowie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

24. února 2023 21:41

Londýnské Muzeum královny Viktorie a prince Alberta (V&A) získalo do svých sbírek rozsáhlý archiv hudebníka Davida Bowieho a hodlá ho zpřístupnit veřejnosti. Odborníci, ale i fanoušci zesnulého zpěváka budou mít už za dva roky možnost prozkoumat přes 80.000 položek, které dokumentují Bowieho bohatou a rozmanitou kariéru.

"Podle mě je to naprosto fascinující - osobní vzpomínky, rukopisné texty písní, dialog s dalšími tvůrci o tom, jak napsat píseň, jak ji nahrát nebo jak zacházet s videem," komentovala nový přírůstek do sbírek kurátorka muzea Kate Baileyová, která v roce 2013 připravovala o Bowiem velkou retrospektivní výstavu. Soubor archiválií získalo muzeum darem z hudebníkovy pozůstalosti.

"Lze tu sledovat celou Bowieho kariéru. Máme nedocenitelné věci od dob jeho začátků v 60. letech až po album The Next Day (z roku 2013) a ještě dál," dodala Baileyová.

V archivu budou k vidění například kostýmy z éry, kdy se Bowie stylizoval do fiktivní postavy Ziggyho Stardusta, ale i kabát s britskou vlajkou od návrháře Alexandera McQueena, v němž se zpěvák fotografoval na obal alba Earthling z roku 1997. Muzeum bude uchovávat i jevištní rekvizity nebo hudební nástroje, ale také Bowieho zápisníky a poznámky, které dokládají vznik mnoha slavných písní.

"Bowieho radikální inovace v hudbě, divadle, filmu, módě a stylu od Berlína přes Tokio až po Londýn dál ovlivňují vizuální kulturu a design a inspirují tvůrce od Janelle Monáe po Lady Gaga, Tildu Swintonovou a Rafa Simonse," uvedl ředitel muzea V&A Tristram Hunt.

Bowie zemřel v roce 2016 ve věku 69 let, jen několik dní po vydání svého 25. studiového alba Blackstar. Archiv z jeho pozůstalosti se má zpřístupnit od roku 2025 v nové budově v areálu londýnského olympijského parku, kde se otevře Centrum Davida Bowieho pro múzická umění.

Témata: David Bowie