Alice Cooper slaví 75: Víte, jak se legendární rocker jmenuje doopravdy?

Vincent Furnier alias Alice Cooper

Autor: stars24.cz, ČTK

4. února 2023 19:49

Americký rocker Alice Cooper, který se narodil 4. února 1948 jako Vincent Furnier, se kromě řady hitů proslavil také líčením a hororovou pódiovou show. Cooper se svým takzvaným shock rockem také ovlivnil nespočet umělců, jeho image se snažili přiblížit Kiss, Rob Zombie či Marilyn Manson.

Mezi jeho obdivovatele patřili i herečka Mae Westová, surrealistický malíř Salvator Dali nebo režisér Noční můry v Elm Street Wes Craven.

Rodák z Detroitu se proslavil počátkem 70. let jako zpěvák a hráč na harmoniku v rockové skupině Alice Cooper. V roce 1975 převzal její jméno jako pseudonym a vydal se na sólovou dráhu, během které vydal 21 studiových alb, poslední z nich předloni. Na koncertech i v klipech pak fanoušky bavila i šokovala jeho image s černými stíny pod očima nebo krví kolem úst, Cooperovy koncerty jsou pak už pátou dekádu směsicí hororu, kabaretu a heavymetalu.

Autora hitů School's Out, I'm Eighteen, Posion nebo Hey Stoopid, který už před lety vstoupil do americké rokenrolové síně slávy, dobře zná i české publikum. Poprvé se mu naživo představil v červnu 1997 v Praze, později hrál například v Brně, v roce 2014 byl hlavní hvězdou plzeňského Metalfestu.

V roce 2012 spoluzaložil superskupinu Hollywood Vampires, jejímž cílem je vzdát hold hudbě 70. let minulého století. Hvězdnou sestavu kromě Coopera tvoří herec Johnny Depp a kytarista Aerosmith Joe Perry. Hollywood Vampires vystoupili v roce 2018 v pražských Letňanech jako předkapela Ozzyho Osbournea a letos v červenci se představí na hudebním festivalu Slavkov Open v zámecké zahradě ve Slavkově u Brna.

Témata: Alice (zpěvák) Cooper