Svatba století! Před 75 lety si Alžběta II. vzala Philipa Mountbattena

Královna Alžběta II. a princ Philip 2

Autor: ČTK

20. listopadu 2022 13:49

Před 75 lety, 20. listopadu 1947, byli ve Westminsterském opatství v Londýně před více než 2000 hosty oddáni tehdy jednadvacetiletá následnice britského trůnu princezna Alžběta a o pět let starší šlechtic s pohnutým osudem a poručík námořnictva Philip Mountbatten. Budoucí britská královna si sňatek prosadila přes vůli své rodiny a nikdy toho nelitovala.

Svatba byla počátkem pevného manželského svazku založeném nejen na vzájemné náklonnosti a společně sdílených hodnotách, ale také na oboustranném respektu a úctě. Svérázný Philip jí stál věrně po boku až do loňského dubna, kdy zemřel dva měsíce před stými narozeninami. Alžběta II., nejdéle vládnoucí britský panovník v dějinách, zemřela letos v září ve věku 96 let.

Alžběta poznala Philipa během královské návštěvy na námořní škole, když jí bylo třináct, později prozradila, že to byla láska na první pohled. Mladý urostlý kadet ji okouzlil svým šarmem, humorem a nezávislostí. Dopisovali si celou válku, během níž se Philip několikrát vyznamenal. Na královském dvoře Philipa zpočátku příliš nevítali, protože nebyl "tak úplně prototyp anglického gentlemana". Kvůli svatbě, kterou si Alžběta nakonec prosadila, Philip s již poangličtěnou verzí jména své matky Mountbatten konvertoval k anglikánům a již po zasnoubení se vzdal řecké i dánské koruny.

Pompa královské svatby s róbou od Normana Hartnella a ohromnými svatebními dorty v roce 1947 vyvolala nevoli u části Angličanů, žijících po válce na přídělové lístky. Pro ostatní ale byla velkolepá svatba vítaným povyražením v poválečném státě. Do ulic vyšly tisíce lidí, aby oslavily princeznu a jejího novomanžela, kterému král Jiří VI. při této příležitosti udělil titul vévody z Edinburghu, hraběte z Merionethu a barona z Greenwiche.

Zpráva o náhlé smrti krále Jiřího VI. Alžbětu zastihla 6. února 1952 v Keni, na cestě po Asii a Africe, kterou podnikla spolu s manželem namísto churavějícího krále. Ihned se vrátila domů. Korunovace Alžběty ve Westminsterském opatství 2. června 1953 se stala první korunovací přenášenou v přímém televizním přenosu. A princ Philip musel odejít od námořnictva, aby ji mohl doprovázet při reprezentačních povinnostech. A že jich bylo. Měli spolu čtyři děti, Charlese (současný král Karel III.), Annu, Andrewa a Edwarda.

Témata: Královna Alžběta II. Princ Philip