Bude Roger Waters nežádoucí osobou? Krakov začne jednat, radní vyzval k bojkotu zpěváka!

Roger Waters z legendární skupiny Pink Floyd

Autor: ČTK

25. září 2022 21:34

Zakládající člen britské hudební skupiny Pink Floyd Roger Waters dnes popřel, že kvůli kritice svých postojů k situaci na Ukrajině zrušil v polském městě Krakov dva koncerty.

Informoval o tom The Guardian. Městská rada Krakova v nadcházejícím týdnu projedná návrh, zda Waters nebude kvůli svým názorům na ruskou invazi na Ukrajinu ve městě nežádoucí osobou. Radní Lukasz Wantuch vyzval obyvatele města, aby koncerty bojkotovali. Poláci patří v Evropě k největším podporovatelům Ukrajiny v její obraně proti Rusku.

Společnost Live Nation Polska v sobotu uvedla, že koncerty, které byly naplánovány na 21. a 22 dubna příštího roku v městské Tauron Areně, byly zrušeny. Podrobnosti neuvedla. Koncerty nefigurují ani na webové stránce k hudebníkovu turné s názvem This Is Not a Drill (Toto není cvičení).

Waters dnes na facebooku popřel zprávy polských médií, že jeho tým koncert zrušil. Radního Wantucha kritizoval z "drakonické cenzury své práce". "Zdá se, že Lukasz Wantuch netuší, že jsem celý život, a to i za cenu osobních ztrát, pracoval ve službách lidských práv," napsal hudebník na sociální síti.

Waters na začátku září napsal otevřený dopis manželce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, v němž obvinil "extrémní nacionalisty" na Ukrajině, že přivedly zemi "na cestu do této zničující války". Kritizoval také Západ za dodávky zbraní Ukrajině a NATO, že podle něj provokovalo Rusko.

Ve své dnešní reakci Waters dodal, že chtěl pouze vyzvat zúčastněné země, aby "se snažily vyjednat mír, a ne aby situaci eskalovaly k hořkému konci".

Témata: Polsko Roger Waters