Jak uctít královnu Alžbětu II. (†96)? V Británii se rodí nový plán!

Královna Alžběta II. zemřela 4

Autor: ČTK

22. září 2022 21:27

V britském parlamentu sílí hlasy, které volají po tom, aby se zesnulé královně Alžbětě II. postavila socha. Konzervativní poslanec John Hayes dnes navrhl umístit ji na dosud prázdný podstavec na Trafalgarském náměstí v centru Londýna.

Poslanec poukázal na "mimořádnou reakci" lidí ve Spojeném království na úmrtí panovnice. Šlo podle něj o směsici zármutku a respektu vůči životu ve službě zemi. "Aby tato nálada byla zvěčněna a vzpomínka mohla přetrvat po generace, musí být vystavěn vhodný národní památník," řekl Hayes. Další poslanci návrh hlasitě podpořili.

Členka kabinetu odpovědná za koordinaci vládní agendy v Dolní sněmovně, takzvaná lídryně Dolní sněmovny, Penny Mordauntová jménem vlády oznámila, že bude o otázce jednat s ministryní kultury Michelle Donelanovou.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září po 70 letech panování. Poprvé od pondělního pohřbu se dnes členové královské rodiny opět zúčastnili oficiálních akcí. Pinc William a jeho žena princezna Kate na hradě Windsor poděkovali dobrovolníkům a místním zaměstnancům za nasazení při smutečních obřadech. Královna byla pohřbena právě ve Windsoru.

Témata: Královna Alžběta II.