25 let od smrti princezny Diany: Kdo za ni může? Bývalý osobní stržce označil viníka!

Princezna Diana (foto: Gegodeju)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. září 2022 21:34

Bývalý osobní strážce princezny Diany Ken Wharfe viní z její smrti nového bodyguarda, který neměl dostatečný trénink a nechal ji sednout do auta s opilým řidičem. Ten nezvládl řízení, když prchali před novináři.

Princezna Diana, rodným jménem Diana Frances Spencerová, které lidé říkali také královna lidských srdcí, zemřela v nemocnici po dopravní nehodě v pařížském tunelu pod Place de l'Alma v Paříži 31. srpna 1997. Okamžitě při nárazu Mercedesu S 280 do sloupu zahynul řidič Henri Paul a Dianin přítel Dodi Al-Fayed.

Ken Wharfe, který hlídal zesnulou Dianu šest let, zveřejnil nové svědectví o její tragické smrti. "První chybou bylo, že rodina Fayedů najala strážce, který jim nedovedl říci ne," píše Wharfe ve svých pamětech Diana: Closely Guarded Secret. "Jsem stále tolik naštvaný," dodal. 

Tým osobních strážců, které najala rodina Fayedů, se o princeznu staral jen osm týdnů. Dodi Al-Fayed údajně přikázal řidiči pod vlivem alkoholu usednout za volant a ujet novinářům. S tím nikdy neměl osobní strážce Trevor Rees-Jones souhlasit, ale byl to bývalý voják, který neměl dostatečný trénink k ochraně královské rodiny. "Měl se více soustředit na jejich fyzickou bezpečnost. Paparazzi mačkali foťáky, ne zbraně," napsal Wharfe.

"Je také znepokojující, že se Rees-Jones chlubil tím, že se rád pere. To také vypovídá o jeho nezodpovědnosti," píše bývalý ochránce princezny Diany, který si myslí, že by vše dopadlo jinak, kdyby ji hlídal někdo jiný. "Diana by nikdy nenasedla do auta s opilým řidičem. Nejde jen o nedostatek zkušeností ochranky, stačilo použít selský rozum," napsal.

Princezna Diana byla manželkou britského prince Charlese od roku 1981 až do roku 1996. Soud je rozvedl rok před její tragickou smrtí. Jejich děti, princ William a Harry, její smrt velmi těžce nesli. Harry o její smrti dlouho nedokázal mluvit. Diana se věnovala charitě a ve své době patřila mezi nejoblíbenější osobnosti světa.

Témata: Lady Diana