25 let od smrti princezny Diany: Prolomila tabu o AIDS a pokusila se o sebevraždu

Princezna Diana (foto: Gegodeju)

Autor: ČTK

31. srpna 2022 19:36

Z někdejší pohádkové princezny vyrostla Diana v mladou ženu, jejíž názory a postoje otřásly britskou monarchií. Po svatbě s následníkem trůnu princem Charlesem se z ní stala světová celebrita - milující a moderní matka, fotogenická a plná empatie k osudům druhých. Své postavení využívala k obraně těch nejchudších.

V soukromí trpěla bulimií, nedostatkem lásky svého manžela a nezájmem zbytku královské rodiny. O svých problémech mluvila a po rozvodu s Charlesem ji před 25 lety, 31. srpna 1997, zastihla tragická smrt při autonehodě v Paříži. Dodnes zůstává ikonou noblesy, soucitu a pomoci druhým.

Ve svém životě prolomila Diana několik tabu. Dokázala veřejně mluvit o své depresi a pokusech o sebevraždu, čímž způsobila, že mentální nemoc už není ani v Británii tabu. Podáním ruky nemocnému pacientovi AIDS zabránila fámám, že se tato nemoc šíří pouhým dotykem. Rozuměla lidem v zoufalé životní situaci a snažila se jim pomoci. Mimo jiné vedla kampaně za zákaz protipěchotních min a připisuje se jí podíl na vzniku smlouvy o mezinárodním zákazu používání těchto min. Dodnes zůstává jednou z nejpopulárnějších postav britské královské rodiny a má vliv na mladší generace jejích členů.

Mladé aristokratce Dianě bylo pouhých dvacet let, když se v červenci 1981 provdala za Charlese, který byl o dvanáct let starší. Pohádkovou svatbu učitelky v mateřské škole s následníkem trůnu v katedrále svatého Pavla sledovalo 750 milionů lidí. Pohádka ale neměla dlouhého trvání, pár se brzy odcizil. A britské bulvární deníky si patřičně vychutnaly rozpad tohoto manželství, které skočilo rozvodem v roce 1996. Princ Charles po celou dobu udržoval styky s Camillou, které Diana přezdívala "rotvajler." Nakonec se s ní v roce 2005 oženil. Camilla patří k osobám blízkým královně Alžbětě II.

Otevřenost Diany a její politicky nekorektní věty typu "v manželství s Charlesem jsme byli celou dobu tři, takže tam bylo docela narváno", působily na královském dvoře hotové zemětřesení. V bestselleru Diana: její pravdivý příběh například detailně popsala, jak byla osamělá, jak se pokoušela se o sebevraždu a také řezat si ruce žiletkami, jak trpěla bulimií a nevěděla, jak ji léčit, a jak se jednou, zoufalá z Charlesových věčných odchodů a těhotná, vrhla před zraky královny ze schodů. Tato kniha novináře a životopisce Andrewa Mortona se prodává i tři desítky let po svém prvním skandálním vydání, ve kterém Diana v roce 1992 poprvé v tisícileté historii královského majestátu podala detailní informace o jeho odvrácených stránkách.

Témata: Lady Diana