Slavný rapper 50 Cent přijede do Prahy!

50 Cent

Autor: ČTK

2. srpna 2022 20:29

Americký rapper 50 Cent, vlastním jménem Curtis James Jackson III, vystoupí 18. října v Praze. Do metropole se vrátí po 12 letech.

Vyhledávaný producent, příležitostný herec a režisér a úspěšný podnikatel patří s desítkami milionů prodaných alb mezi nejúspěšnější rappery všech dob. V Praze 50 Cent dvakrát vystoupil ve sportovní hale na Výstavišti. Tentokrát pro svůj koncert zvolil O2 arenu.

Držitel cen Grammy se proslavil debutovým albem Get Rich or Die Tryin', kterého se prodalo více než 30 milionů po celém světě. Za desku z roku 2003, se kterou mu pomohli tehdy slavnější kolegové Dr. Dre a Eminem, posbíral řadu ocenění. 50 Cent se narodil 6. července 1975 v newyorské čtvrti Queens. Hudebník považovaný za "ostrého hocha amerického gangsta rapu" v osmi letech přišel o matku, vychovávali ho prarodiče z matčiny strany. Ve 12 letech prodával kokain.

Svůj první singl vydal v roce 1999, jmenoval se How to Rob a parodoval tehdejší hudební celebrity. O rok později 50 Cent málem přišel o život, když jej zasáhlo devět ran z pistole. Jako zázrakem přežil a v únoru 2003 vydal album Get Rich or Die Tryin'. Jeho nahrávky se pravidelně umisťují vysoko na žebříčcích prodejnosti. Díky tomu, a také díky svým souvisejícím podnikatelským aktivitám patří 50 Cent k nejbohatším raperům všech dob. Založil si vlastní hudební společnost G-Unit Records.

Pseudonym 50 Cent si Curtis zvolil podle proslaveného gangstera Fort Green Projects. Nejen proto je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů gangsta rapu, druhu hip-hopu, který se rozvinul v 90. letech. Gangsta je jinak vyslovované slovo gangster a příslušně tomu je i tento žánr vysoce kontroverzní. Jeho součástí bývají drsné texty, pojednávající o násilí, drogách, prostituci či rasismu, a jeho tvůrci jsou nebo byli často v rozporu se zákonem.

Témata: 50 Cent