Eric Clapton: Legenda, se kterou se život nemazlil, letos do Česka NEPŘIJEDE!

Eric Clapton

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. března 2020 21:33

Je jedním z nejlepších bluesových kytaristů světa. Eric Clapton má pověst legendy, jež zrála v hudebním kvasu šedesátých let. Svůj um měl už zanedlouho předvést v Česku, jeho koncert byl ale kvůli pandemii koronaviru posunut.

Kamarádil se s Beatles a svou kytarou fascinoval davy, které mu pomohly vynést náročnou muziku až do hitparád. Osobní krize, neštěstí, drogy či alkohol jej srážely dolů, ale on se pokaždé vrátil jakoby posílen, a trpkými zkušenostmi umocnil svou hudbu. Britský kytarista a zpěvák oslavil v pondělí 30. března pětasedmdesátiny.

Jeho repertoár představují klenuté lyrické balady a bluesové písně s příměsí inteligentního popu, čímž tento žánr zpřístupnil širšímu okruhu posluchačů. 

Clapton je bůh, psalo se na londýnských zdech, ještě mu ani nebylo dvacet. S baskytaristou Jackem Brucem a bubeníkem Gingerem Bakerem vytvořili skupinu Cream, jež proslula písněmi Sunshine Of Your Love a Badge.

Po jejím rozpadu začal hrát Clapton sólově a také proslul jako nejspolehlivější doprovodný hráč v Anglii i za oceánem. Jeho služby využili Beatles, skamarádil se s Georgem Harrisonem a zamiloval se do jeho ženy Pattie.

Složil pro ni dva ze svých nejslavnějších love songů, Layla a Wonderful Tonight, v období, kdy se dal na pití a drogy. Vytouženou ženu si nakonec vzal a roku 1988 se s ní zase rozvedl. A mezitím se dokázal vymanit z drogové závislosti.

V 90. letech jej potkaly další rány. V roce 1990 během společného turné se Steviem Rayem Vaughanem spadla helikoptéra, v níž letěli dva Erikovi spoluhráči i Stevie Ray. A za necelý rok vypadl ze 53. patra manhattanského mrakodrapu jeho čtyřletý syn Connor. S drásavou ztrátou se vyrovnával křehkou baladou Tears in Heaven, která sklidila šest cen Grammy.

Značný ohlas vzbudila i Claptonova autobiografie, vydaná v roce 2008. A před pěti lety vydaná biografie s názvem Motherless Child jej ukazuje jako talentovaného hudebníka i jako muže se sebezničujícími sklony.

"Na své kytaře jsem závislý. Mám ji stále s sebou. Je to můj přítel, antidepresivní prostředek, jediná posila, kterou mám," tvrdí jedna z největších hvězd světové pop music, kterou si čeští fanoušci mohli osobně vychutnat na koncertu až v roce 2006 a podruhé v červnu 2013. Další jeho koncert, plánovaný na letošní květen, byl přeložen na květen 2021.

Témata: Clapton Eric