Pavel Novotný a Zdeněk Godla si nafackují! Do ČR míří kontroverzní "sport"

Pavel Novotný 4

Autor: stars24.cz, ČTK

8. března 2023 20:42

V pražském O2 universum se 22. dubna uskuteční galavečer v nové kuriózní sportovní disciplíně Slap Fight (fackovaná). Její pravidla spočívají v tom, že se dva účastníci postaví proti sobě a dávají si facky. Jedná se jen o útok a žádnou obranu. Ten, kdo jako první odpadne, nebo odmítne účast v dalších minutách, prohrává.

častníci soutěže označovaní jako "bojovníci" budou soutěžit o postup do dalšího večera, vítěz na konci získá odměnu ve výši milion korun. Novináře o tom dnes informovali zástupci pořádající organizace Red Face.

Fackovaná vzbuzuje zájem i kritiku. V Polsku při podobné soutěži zemřel jeden z účastníků Artur Walczak.

Na tiskové konferenci provázené rapovou hudbou, spoře oděnými slečnami a svalnatými mladíky dnes představili první dvojice, které se zúčastní zápasů v kategoriích mužů do 90 a nad 90 kilogramů. Součástí večera budou i souboje osobností bez váhových omezení. Mezi nimi budou boxerky Jana Duchoňová a Kateřina Čavajdová, účastník reality show Survivor Adam Raiter nebo promotér a rapper vystupující pod jménem Freescoot. V hlavním zápase pak nastoupí herec Zdeněk Godla, jeho soupeřem bude Pavel Novotný, bývalý bulvární novinář a kontroverzní starosta Řeporyj.

Fackovaná v Česku bude mít jasně stanovená pravidla a bude podléhat lékařskému dozoru i prohlídkám před samotným utkáním. Souboj se bude skládat z pěti kol. Každý účastník dostane v rámci jednoho utkání maximálně pět úderů - facek do povolené oblasti. Pokud po pěti fackách nevyhraje ani jeden z nich, budou rozhodovat o vítězi rozhodčí.

"Pořadatel si vyhrazuje možnost navýšení kol, stejně jako kdykoliv boj ukončit. Celému zápasu bude dohlížet proškolený personál," uvedl Vláďa Vaníček, jeden z rozhodčích. Pravidla a další informace se nacházejí na stránkách organizace Red Face.

Fackovaná je oblíbená zejména v Polsku a Rusku, ale početnou základnu fanoušků má i v USA. Trend zaujal i známého šéfa bojových organizací Danu Whitea. Pro pořádání fackovacích duelů si založil vlastní organizaci s názvem Power Slap. Nevadská atletická komise oficiálně povolila ligu Power Slappingu.

Podle kritiků hrozí při fackované mnohem vyšší riziko zdravotních následků než například v bojových sportech. Odsoudili ji i promotéři českých a slovenských bojových organizací. "Držet nastavenou hlavu proti ráně je absolutní demence a ne sport," prohlásil například promotér Ondřej Novotný na twitteru.

Témata: Pavel Novotný Zdeněk Godla