Rozloučení s Jurajem Jakubiskem (†84): Řeč pronesl Klaus, cizinci v rozpacích

V katedrále svatého Víta se lidé loučí s Jurajem Jakubiskem. (4.3.2023)

Autor: stars24.cz, ČTK

4. března 2023 13:25 | Aktualizováno: 4. března 2023 16:23

Rodina a přátelé se dnes v pražské svatovítské katedrále rozloučili se slovenským režisérem Jurajem Jakubiskem, který zemřel v pátek 24. února v Praze. Bylo mu 84 let. Obřad byl jen pro zvané, veřejnost do chrámu nemohla.

Mezi pozvanými byl i rodinný přítel a bývalý prezident Václav Klaus, který dorazil s manželkou Livií a pronesl smuteční řeč. Mši sloužil kardinál Dominik Duka. Obřad skončil vynesením rakve pokryté květinami, filmovými pásy a černým kloboukem, který zesnulý režisér nosil.

Rozloučení se účastnili zástupci české i slovenské kultury. Mezi prvními přišel režisér a kameraman F. A. Brabec, který spolupracoval s Jakubiskem na jeho filmu Bathory. Podle Brabce bude nyní chybět Jakubiskovo vizionářství a nadhled a jeho schopnost podívat se na svět jinými očima. "Myslím, že jsme tady všichni moc 'na zemi'. Málokomu se podařilo to co jemu. Uměl reálný svět zpoetizovat tak, že byl mnohem zajímavější a výtvarnější," řekl ČTK Brabec při příchodu na mši.

Mezi přítomnými byly osobnosti kulturního i společenského života. Dorazili například režiséři Jiří Strach a Zdeněk Troška, Kateřina Žbirková, hudebníci Ondřej Soukup, Jaroslav Svěcený a Martin Kratochvíl, moderátorka a zpěvačka Martina Kociánová nebo herec Jaromír Nosek.

Uvnitř katedrály byla podle zpravodaje ČTK vedle rakve umístěna Jakubiskova černobílá fotografie a po stranách věnce, mezi nimi například od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, českého ministerstva kultury či od slovenských a českých filmařů. Věnec od rodiny měl podobu filmové kamery. Na pěti malých obrazovkách před smuteční obřadem běžely ukázky z Jakubiskových filmů a chrámem zněla píseň Môj Bože v podání Kataríny Knechtové z jeho snímku Bathory.

Po mši se ujal slova někdejší prezident Klaus, kterého o smuteční řeč požádala Jakubiskova manželka Deana Horváthová. Dnes před smutečními hosty uvedl, že ač věděl o Jakubiskových zdravotních problémech, zpráva o jeho úmrtí jej překvapila. Mnozí přítomní podle něj spoluprožívali režisérovo těžké desetiletí. Jeho život několikrát visel na vlásku, ale z nového srdce (v květnu 2012 Jakubisko absolvoval v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny transplantaci srdce) se stále radoval, řekl bývalý prezident. I když jsme věděli, že je jeho stav vážný, stejně jsme si namlouvali, že je nesmrtelný jako jeho filmy, uvedl. Jakubiska ve smutečním projevu charakterizoval jako velkého člověka, úžasného režiséra a dobrého přítele. Podle něj se Jakubisko volně pohyboval v prostoru i času, proto i ve svých filmech sahal do historie, a objevoval pro diváky věci, události a osobnosti, o kterých nevěděli nebo netušili.

Na závěr obřadu byla z chrámu vynesena rakev za zvuku skladby z Jakubiskovy pohádky Perinbaba. Jejímu nakládání do přistaveného auta pak před katedrálou přihlížela veřejnost.

Pro ni byl vchod do chrámu kvůli smutečnímu rozloučení uzavřen zhruba dvě hodiny před jeho začátkem. Cizinci, kteří si chtěli v tu dobu chrám prohlédnout, tak byli překvapeni, že se nedostanou dovnitř.

Jakubisko patřil k nejznámějším slovenským umělcům a přezdívalo se mu "slovenský Fellini" či "Fellini východu". Za svou kariéru natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů. K jeho nejznámějším dílům patří Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná zpráva o konci světa či Bathory. Datum premiéry jeho posledního filmu Perinbaba a dva světy zatím oznámeno nebylo.

Témata: Juraj Jakubisko Katedrála sv. Víta Praha Václav Klaus