Naďa Urbánková (†83): Češi se rozloučili se slavnou herečkou, mluvilo se i o Zagorové!

Poslední rozloučení s Naďou Urbánkovou

Autor: ČTK

15. února 2023 20:28

Smutečního vzpomínkového obřadu za zpěvačku a herečku Naďu Urbánkovou se dnes v podvečer v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Praze zúčastnilo několik desítek lidí. Byli mezi nimi příbuzní, herečtí kolegové i příznivci.

Populární zpěvačka a herečka zemřela 3. února ve věku 83. let. Poprvé se objevila před kamerou ve filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, hrála také ve filmech Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Na samotě u lesa. Jako zpěvačka se proslavila zejména semaforskými hity Drahý můj a Závidím.

Dcera Jana Fabiánová a nejbližší rodina a přátelé přišli dát Urbánkové poslední sbohem již 10. února v kostele Narození Panny Marie v areálu kláštera v Želivě na Pelhřimovsku, kde byla po církevním obřadu zpěvačka uložena do rodinného hrobu.

V bazilice v areálu Strahovského kláštera se dnes příznivci Urbánkové za velkého zájmu médií začali scházet už hodinu před začátkem zádušní mše. Někteří měli květiny, které položili k oltáři, před nímž byla fotografie Urbánkové s verši od básníka a hudebníka Josefa Fouska. Někteří přítomní využili možnosti a zanechali svůj vzkaz zemřelé v kondolenční knize.

"Děkuji za písničky a radost na koncertech. Pozdravujte tam naši Haničku písničku," uvedla s odkazem na Hanu Zagorovou, která zemřela loni v srpnu, jedna z příchozích. "Milá Naďo, děkuji, že jste mě naučila nosit brýle," napsala další z účastnic obřadu.

Z uměleckých kolegů přišli již v Želivě dát Urbánkové poslední sbohem její kamarádky ze Semaforu Petra Černocká a Miluška Voborníková nebo moderátor Karel Voříšek. Dnes ze známých tváří do Baziliky Nanebevzetí Panny Marie dorazili hudebník Richard Pachman, zpěvačka Lída Nopová nebo zpěvák Milan Drobný.

Témata: Naďa Urbánková