Olympic startuje nejzásadnější část oslav 60 let na scéně!

Skupina Olympic

Autor: stars24.cz, ČTK

18. listopadu 2022 21:35

Skupina Olympic dnes v pražské Lucerně odehraje první koncert turné ke svému 60. výročí. Kapela oficiálně zahájila turné 2. listopadu na akci v Malostranské besedě v Praze, kde její členové zároveň představili limitovaný box pěti vinylů, poprvé uvedli videoklip Vlak, co nikde nestaví a pokřtili poštovní známku a eurobankovku s Olympikem, které vyšly u příležitosti jejich výročí.

Série koncertů s názvem Respect Tour Olympic 60 – Vlak, co nikde nestaví se uskuteční po celé České i Slovenské republice. Druhý pražský koncert se uskuteční 19. listopadu. "Bude to celkem 204. a 205. koncert v historii Olympiku ve Velkém sále Lucerny, dalších 58 v rámci turné k jubileu nás čeká příští rok," řekl ČTK lídr Olympiku Petr Janda.

Olympic byl založen roku 1962 pod názvem Karkulka (KARlínský KULturní KAbaret) a později přejmenován podle klubu v pražské Spálené ulici. Debutoval v roce 1968 albem Želva považovaným za první českou beatovou dlouhohrající desku. Současnou sestavu Olympiku tvoří Petr Janda, který je ve skupině založené Miloslavem Růžkem od roku 1963, a baskytarista Milan Broum, jenž přišel v roce 1975. V roce 2013 bubeník Martin Vajgl nahradil zemřelého Milana Peroutku. Klávesista Pavel Březina přibyl loni na jaře.

Letošní osmdesátiny zpěváka a kytaristy Jandy a šedesátiny Olympiku inspirovaly pražské Divadlo Broadway k novému muzikálu Okno mé lásky, který měl premiéru 3. listopadu.

Témata: Skupina Olympic Petr Janda