Harrison Ford oslaví 80. narozeniny! Jak se z truhláře stal hollywoodský herec?

Neohrožený archeolog Indiana Jones v podání Harrisona Forda 2

Autor: ČTK

12. července 2022 19:50

Během své úspěšné kariéry byl americký herec Harrison Ford vesmírným pilotem Han Solem ze ságy Star Wars, archeologem Indiana Jonesem z další úspěšné filmové série, detektivem pátrajícím po lidských replikantech, ale i hrdinou romantické komedie.

Na kontě má i dlouhou řadu rolí akčních hrdinů, od bývalého agenta CIA až po chirurga, který pátrá po skutečném vrahovi své manželky. Ford, který se narodil 13. července 1942, přitom v Hollywoodu začínal jako tesař a truhlář, jeho soud změnila zakázka pro George Lucase.

"Když jsem začínal, neuměl jsem hrát. Bral jsem 150 dolarů týdně a víc jsem si nezasluhoval. Nevěděl jsem nic o hraní, natáčení filmů," vzpomínal na své začátky Ford, který se přitom netají tím, že některé z jeho nejúspěšnějších filmů pro něj osobně zas tak moc neznamenají. "Hloupý - ale kouzelně udělaný film," popsal třeba původní trilogii Star Wars, ke kterým se po letech vrátil jako otec jednoho z hlavních hrdinů Bena Sola. Smrt synovou rukou ve Star Wars: Síla se probouzí (2015) tehdy diváky šokovala.

A zatímco kritika i diváci dodnes obdivují futuristický Blade Runner (1982) o detektivu Deckardovi likvidujícím lidské replikanty jako perlu žánru sci-fi, Ford o něm hovoří s despektem. "Ten film se mi nelíbil ani tak ani onak, se mnou nebo beze mě. Je pro mě velmi těžké se s ním nějak ztotožnit," řekl před lety o snímku režiséra Ryidleyho Scotta. Po 35 letech se sice k roli detektiva Ricka Deckarda vrátil, za kamerou ale tehdy stál Denis Villeneuve. Harrison Ford totiž spolupráci se Scottem-režisérem odmítal (jako producent mu ale nevadil).

I díky úspěchu Star Wars a Indiana Jonese získal si Ford mohl už před lety dovolit zasahovat do scénářů. "Když si myslím, že něco není v pořádku, klidně připlatím scenáristovi. Dám mu ještě jednu šanci, pak seženu jiného," popsal svůj přístup. "Mám takový zvyk, že nejdřív vyškrtám všechny nepodstatné dialogy a začátky a konce scén, které v příběhu nejsou nutné. Pak to začne víc šlapat," řekl Ford, který tento způsob uplatnil i u dramatu Svědek. Za roli poldy, jenž chrání malého chlapce-jediného svědka vraždy, získal v roce 1986 svou jedinou oscarovou nominaci.

Syn irského katolíka a ruské židovky, který přišel na svět v Chicagu, se o hereckou kariéru rozhodl už během univerzitních studiích filozofie a anglické literatury, zprvu se ale nemohl prosadit. A situace se příliš nezměnila ani poté co se ve dvaadvaceti letech přestěhoval do Los Angeles. Zpočátku totiž dostával jen malé roličky, a tak aby uživil manželku a dva malé syny, začal pracovat jako tesař-samouk. Postavil například nahrávací studio pro brazilského hudebníka Sérgia Mendese a zakázky měl i z Hollowoodu, mimo jiné od George Lucase.

A právě Lucas ho v roce 1973 obsadil do vedlejší role ve snímku American Graffiti a krátce nato mu nabídl roli vesmírného pašeráka Hana Sola ve Star Wars (1977), která ho katapultovala mezi superstars. Lucas jako producent stál také u Fordovy druhé nejslavnější role, když ho spolu s režisérem Stevenem Spielbergem obsadili do dobrodružství profesora archeologie Indiany Jonese. Muže železných nervů, který pátrá, pronásledován nacisty, či sovětskými agenty, po magickém artefaktu, ztvárnil Ford poprvé v roce 1981 ve snímku Dobyvatelé ztracené archy.

Témata: Harrison Ford