Oldřich Vízner diváky uchvátil coby Saturnin! Víte, v čem ještě hrál?

Oldřich Vízner

Autor: ČTK

7. května 2022 20:09

Herec Oldřich Vízner, který 6. května oslavil pětasedmdesátiny, zaujal zejména rolí sluhy Saturnina ve stejnojmenném filmu. Známý divadelní herec hrál i v řadě dalších filmů, na televizní obrazovce se objevil třeba v seriálech Arabela, Bylo nás pět nebo Cirkus Humberto.

Pražský rodák po absolutoriu na DAMU začínal v roce 1969 v kladenském divadle a po osmi sezonách přišel do pražského Činoherního klubu. Po 25 letech se rozhodl pro svobodné povolání, hostoval v pražském Divadle Ungelt a poté navázal spolupráci s Divadlem ABC. Vyniká smyslem pro jemnou sebeironii a herecký nadhled, hraje v širokém spektru žánrů.

V Divadle ABC hrál například v v inscenacích Cizinec, Jezinky bezinky, Tři muži ve člunu a pes či Večer tříkrálový. V televizi se objevil v seriálech Arabela, Arabela se vrací, Bylo nás pět nebo Cirkus Humberto.

Od poloviny 60. let má za sebou desítky rolí ve filmu i v televizi. Do diváckého podvědomí se ale dostal především díky rolí sluhy Saturnina ve stejnojmenné komedii režiséra Jiřího Věrčáka, hrál i v pohádkách či ve filmech Léto s kovbojem, Sestřičky, Postřižiny, Svatba upírů nebo Žebrácká opera.

Témata: Oldřich Vízner