Herec Ondřej Vetchý dostane stejnou cenu jako Karel Gott!

Ondřej Vetchý se synem Áronem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. srpna 2021 19:14

Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu českému herci Ondřeji Vetchému. Zlatý střevíček převezme ve středu 15. září na závěrečném festivalového ceremoniálu, sdělila dnes ČTK mluvčí přehlídky Kateřina Martykánová. První část 61. ročníku zlínského filmového festivalu pro děti a mládež se uskutečnila na jaře on-line, druhá část je na programu od 9. do 15. září.

Devětapadesátiletý Vetchý se poprvé objevil ve filmu Jiřího Hanibala Leť ptáku, leť! v roce 1978. "Není bez zajímavosti, že tento film získal hlavní cenu na zlínském filmovém festivalu pro děti a mládež v roce 1979," uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Tehdy hrál Vetchý malou roli v partě osmáků, kteří vyrážejí na cyklistický školní výlet na Slovensko.

Po vystudování konzervatoře se Vetchý ztvárnil Vetchý řadu filmových rolí. Diváci si ho pamatují například jako popleteného mladého čerta Janka v Bočanově pohádce S čerty nejsou žerty. Výrazná byla i jeho spolupráce s tandemem Jan a Zdeněk Svěrákovi. Obsadili ho v Obecné škola i oscarovém Koljovi. Později se v dětském filmu začal objevovat v rolích tatínků či moudrých panovníků.

Herecké výkony jsou pouze jedním z důvodů, proč se organizátoři Zlín Film Festivalu rozhodli ocenit Vetchého práci. "Jsme nesmírně poctěni, že se tento vynikající filmový a divadelní herec, nositel mnoha ocenění, zapíše do naší filmové síně slávy a s předstihem tak oslavíme jeho významné životní jubileum," dodala Pášmová.

Při závěrečném ceremoniálu se Vetchý stane 25. držitelem čestného ocenění. Tradice ceny, kterou si ze Zlína herec odveze, sahá do roku 1997. Jejím prvním držitelem stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. Loni ocenění převzala herečka Eliška Balzerová, předloni zpěvák Karel Gott.

Témata: Ondřej Vetchý