Cenami ověnčená Jaroslava Pokorná: I v pozdním věku je hvězdou seriálů!

Novinářská projekce filmu Pojedeme k moři, který režíroval herec Jiří Mádl, se konala 1. dubna v Praze. Na snímku Jaroslava Pokorná 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. srpna 2021 19:39

Herečka Jaroslava Pokorná, která 2. srpna oslaví pětasedmdesátiny, se uplatnila v divadle, televizi i filmu. Dlouhá léta působila ve smíchovském Realistickém divadle a následném Divadle Labyrint. Za rok 2013 získala Českého lva i Cenu české filmové kritiky za ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve filmu Hořící keř, na obě ceny byla letos nominována i za ztvárnění léčitelky v Šarlatánovi.

Pražská rodačka je dcerou spisovatele, překladatele a divadelního vědce a dramaturga Jaroslava Pokorného a překladatelky Marie Pokorné. Studovala herectví na DAMU, po dokončení studií v roce 1968 nastoupila do Realistického divadla, kde působila do roku 1991. Po zániku této scény a její transformaci v Divadlo Labyrint zde Pokorná setrvala do roku 1998. Poté vystupovala v různých divadlech v Praze. Pedagogicky působila jako lektorka taneční výchovy v základní umělecké škole v Praze-Modřanech, pod vedením Ivana Vyskočila absolvovala postgraduální studium na DAMU.

Z jejích starších divadelních prací lze připomenout role ve hrách převážně klasických (Racek, Zkrocení zlé ženy, Višňový sad, Sluha dvou pánů, Cyrano z Bergeracu, Strakonický dudák), uplatnění ale našla i v moderním repertoáru (Milenci z kiosku, Asanace). V roce 2005 získala Cenu Alfréda Radoka za roli Hedviky v představení Ibsenovy Divoké kachny v Divadle v Dlouhé.

Ve filmu hrála ještě během studí v 60. letech, hlavní roli hrála třeba i v krátkém studentském filmu polské režisérky Agnieszky Hollandové Hřích boha (1969). Představila se v řadě televizních inscenací (F. L. Věk, Byl jednou jeden dům či Vlak dětství a naděje), ve filmech Smradi, Nuda v Brně, Ve stínu, Hořící keř či Šarlatán. Hrála v řadě televizních seriálů, například Okresní přebor, Svět pod hlavou či Polda.

Témata: Jaroslava Pokorná