Zemětřesení v Turecku a Sýrii: Člověk v tísni dnes začal distribuovat pomoc

Následek zemětřesení v Turecku

Autor: ČTK

7. února 2023 17:12

Humanitární organizace Člověk v tísni začala distribuoval pomoc v Turecku a Sýrii, které zasáhlo ničivé zemětřesení. Má tam přes 500 zaměstnanců. Ti samosprávám v Sýrii předali potřebný benzin, zajišťují teplé jídlo pro tamní dobrovolníky a budou vyplácet peníze nejvíce postiženým a těm, kteří pomáhají s odklízením trosek.

Také v Turecku věnují peníze lidem, kteří přišli o domov. Na sbírku Člověka v tísni na pomoc uvedeným zemím lidé v Česku za jeden den přispěli 18 milionů korun, sdělili dnes v tiskové zprávě zástupci organizace.

Podle nich se Člověk v tísni zaměřujeme v Turecku a Sýrii v koordinaci s místními úřady a dalšími neziskovými organizacemi na okamžitou pomoc, poskytnutí potřebného materiálu, nástrojů a finanční pomoci. Například samosprávám v oblasti okolo syrského města Idlib a severně od Aleppa organizace předala 50.000 litrů benzinu a shání zásoby plachet na provizorní opravy domů.

"Naši práci soustřeďujeme především do oblastí v Sýrii, kde jsou kapacity a schopnosti místních úřadů výrazně menší než v Turecku. V Turecku koordinujeme s místními úřady a připravujeme pomoc ve městě Antakya, které patří k nejvíc postiženým," řekl regionální ředitel pro oblast Blízkého východu a Afghánistánu Tomáš Kocián.

Organizace v pondělí krátce po zemětřesení vyhlásila na pomoc Turecku a Sýrii sbírku, na kterou mohou lidé přispívat prostřednictvím účtu 51945194/0300, organizace zároveň dala na pomoc ze svého Klubu přátel milion korun. "Za jeden den přispěli lidé v České republice 18 milionů korun. V první fázi věnujeme prostředky na zajištění potravin, vody a hygienických prostředků. Po nasycení nejakutnějších potřeb se budeme věnovat obnově poničených domů a infrastruktury," uvedla organizace v dnešní tiskové zprávě.

Témata: Zemětřesení Turecko Sýrie člověk v tísni