Formulář pro opuštění okresu: Stáhněte si aktuální vzor k tisku!

Vzor čestného prohlášení

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. března 2021 11:51 | Aktualizováno: 28. března 2021 22:22

Opuštění hranic okresu je od zavedení lockdownu složitější. Každá cesta totiž bude muset mít nějaký důvod, který navíc musíte prokázat. Jak na to?

Pro cesty do práce mimo okres je potřeba potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.

Nákupy je možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu lidí. Dodržování omezení pohybu namátkově kontroluje policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Nasazeno bylo i několik tisíc vojáků.

Jak by takové prohlášení mělo vypadat? Jde o jednoduchý formulář, na němž vypíšete, kdy a za jakým účelem odjíždíte. Na webu české vlády je k dispozici vzor, který lze vytisknout a následně vyplnit dle potřeby. Najdete ho ZDE.

Pokud doma nemáte tiskárnu, není nic jednoduššího, než si vzít papír, tužku a prohlášení sepsat ručně. I to je akceptovaná varianta. Důležité je vypsat na každé opuštění domu či bytu samostatné prohlášení. V němu být uvedeno kdo jste, kam a kdy jedete a za jakým účelem okres opouštíte. Mějte ale na paměti, že ne všechny cesty jsou povoleny.

Návštěvy příbuzných v rámci okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nejsou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky a běh přes den budou možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.

Témata: Lidé Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)