Šestý stupeň PES: Expert si přeje vznik další úrovně kvůli mutacím!

Protiepidemický systém PES, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. ledna 2021 15:37 | Aktualizováno: 20. ledna 2021 22:06

Úpravy systému PES probíhají od jeho uvedení opakovaně, počet úrovní se ale nezměnil. Podle experta Jana Kulveita, který se podílel na jeho vzniku, by kvůli mutacím mohl vzniknout šestý stupeň.

Česko se již nějaký čas řídí podle protiepidemického systému PES, který má pět úrovní. Opatření momentálně odpovídají té nejvyšší, ačkoliv index je už několik dní na hodnotách pro čtvrtý stupeň. Navíc jsou avizovány jeho úpravy do budoucna.

V zemi navíc byl potvrzen výskyt nakažlivější britské mutace koronaviru, světem navíc kolují minimálně další dvě zmutované verze viru. Podle experta a spoluautora výpočtu skóre PES Jana Kulveita je třeba jejich existenci zohlednit.

Odborník si totiž není jistý, že současná opatření zaberou. „PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci, ani index rizika, ani opatření. Ani úroveň 5 nemusí stačit na to, aby ‚britskou‘ verzi brzdila,“ konstatoval na facebooku.

„Je vhodné se zamyslet, jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a homeoffice ve firmách. Také by bylo třeba připravit úroveň PES 6,“ dodal Kulveit.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR