Opatření proti covidu: Mění se již v neděli! Co bude platit?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. prosince 2020 14:59

Volnější režim o svátcích bude již v neděli minulostí, Česko totiž o nadcházejícím víkendu přejde do pátého stupně systému PES. Dojde tedy ke zpřísnění opatření. Co bude nutné dodržovat?

Od neděle bude opět platit úplný zákaz návštěv zdravotnických a sociálních zařízení, které ve čtvrtém stupni vláda při povinném testování a použití respirátorů povolila. Nyní ministerstvo zdravotnictví podle dřívějšího vyjádření s výjimkami z omezení nepočítá.

Svateb a pohřbů se bude moci zúčastnit maximálně 15 osob, ve čtvrtém stupni je to o pět více. U bohoslužeb platí povinnost jen sedících účastníků s odstupem dvou metrů v jedné řadě a maximálně do deseti procent kapacity. Zákaz hromadného zpěvu.

V pátém stupni mohou být podle výchozí tabulky opatření otevřené jen prodejny základních potřeb a výdej vzdáleně objednaného zboží. Tabulka uvádí také zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek, nyní ale bude zavřeno jen ve státní svátky.

Vzhledem k blížícímu se Silvestru je důležité zpřísnění nočního zákazu vycházení, který bude v platnosti v době od 21:00 do 05:00. Dále bude také zakázáno konzumovat alkohol na veřejnosti, restaurace zůstanou zavřené.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé Vláda ČR